США допускають, що КНДР проведе ядерні або ракетні випробування під час візиту Байдена до Азії

Четвер, 19 травня 2022, 09:50

Американська розвідка має дані про те, що Північна Корея може показово провести випробування ядерної зброї, або чергової ракети, або обидва випробування одночасно на тлі візиту президента США Джо Байдена до Південної Кореї та Японії.

Як повідомляє Reuters, про це заявив радник з нацбезпеки Джейк Салліван, пише "Європейська правда". 

"Ми готуємося до усіх сценаріїв, включно з тим, що ця провокація може статися під час того, як ми будемо у Південній Кореї або Японії", - зазначив він.

Салліван зазначив, що Штати тісно обговорюють це питання з Токіо і Сеулом, а також 18 травня провели телефонну розмову з Пекіном. 

"Ми доволі якісно пояснили, що наша розвідка вказує на реальну можливість того, що варто чекати або черговий запуск ракети, у тому числі великої дальності, або ядерні випробування, або і те й інше, перед, під час або після візиту президента до регіону", - сказав він.  

Радник додав, що США готові до швидких і довгострокових змін своєї військової присутності за необхідності, щоб забезпечити захист для союзників в Азії та стримування і відреагувати на провокації КНДР. 

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр на цьому ж брифінгу повідомила, що Байден не буде під час поїздки відвідувати демілітаризовану зону, що розділяє Північну і Південну Корею, хоча президент раніше розглядав таку можливість. 

Візит Байдена до Південної Кореї починається у п’ятницю 20 травня. 

КНДР активізувала випробування ракет на початку року, і в березні вперше з 2017 року відновила пуски ракет великої дальності. На початку травня Північна Корея 14-й раз за рік провела запуск балістичної ракети.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.