Генсек Ради Європи запропонувала провести перший за 17 років саміт через війну в Україні

П'ятниця, 20 травня 2022, 11:59

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич запропонувала провести саміт глав держав та урядів у зв'язку з війною Росії проти України.

Про це вона заявила у виступі на сесії Комітету міністрів РЄ, пише "Європейська правда".

"Настав момент проведення 4-го саміту глав держав та урядів Ради Європи. Так, для цього потрібен "зміст". Але що може бути суттєвішим, ніж відновлення миру в розореній війною Європі та підтримка нашої держави-члена України?" - сказала Пейчинович-Бурич.

"Суттєвіше, ніж забезпечення того, щоб весь наш континент, включаючи Європейський Союз, дотримувався Європейської конвенції про права людини? Чи підтримувати країни, у тому ті, що безпосередньо зазнали російської агресії, в їхніх євроінтеграційних процесах, часто з-за меж ЄС? Чи працювати з громадянським суспільством у Росії та Білорусі, розширюючи права та можливості тих, хто не згоден із жорстокою політикою агресії, яку проводять їхні політичні лідери? Ці виклики є запропонованим мною порядком денним саміту", - сказала вона.

Пейчинович-Буріч не уточнила, коли і де може пройти саміт.

В історії Ради Європи було три саміти лідерів країн-членів. Перший відбувся у Відні 1993 року, після падіння Берлінської стіни та виникнення нових демократій у Центральній та Східній Європі. Він підтвердив політику відкритості та розширення Ради, а також розпочав реформу Європейської конвенції про права людини, щоб зробити її більш ефективною.

Другий був проведений у Страсбурзі у 1997 році, щоб надати нового імпульсу захисту прав людини; саміт ухвалив рішення про призначення Комісара Ради Європи з прав людини.

Третій саміт пройшов у Варшаві у травні 2005 року. Лідери тодішніх 46 держав-членів переглянули пріоритети організації, ухваливши декларацію та план дій, спрямованих на зміцнення ключової місії Ради із захисту та просування прав людини, демократії та верховенства закону.

Нагадаємо, Марія Пейчинович-Бурич 9 травня відвідала Ірпінь та Бородянку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.