Нова президентка Угорщини розізлила Румунію заявою під час приватного візиту

Понеділок, 23 травня 2022, 15:28

Міністерство закордонних справ Румунії відреагувало на коментарі нещодавно обраної президентки Угорщини Каталін Новак про представлення угорців незалежно від того, де вони мешкають.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Після зустрічі із заступником прем'єр-міністра Румунії Гунором Келеменом, лідером Демократичного союзу угорців Румунії (RMDSZ), Новак написала у соціальних мережах, що вважає своїм пріоритетом представляти всіх угорців, "оскільки для мене не має значення, чи живе хтось усередині країни чи за кордоном".

"Угорці є угорцями. Крапка", — сказала вона під час свого першого візиту до Румунії лише через кілька днів після вступу на посаду.

Заява викликала негайну негативну реакцію МЗС Румунії.

"Згідно з міжнародним правом, держава не може претендувати на будь-які права щодо громадян іншої держави, тому такі заяви не відповідають європейським стандартам у цьому питанні", — йдеться у заяві.

Водночас наголошується, що Румунія, як і раніше, глибоко віддана бажанню розвивати прагматичні відносини з Угорщиною "в прямих інтересах румунських та угорських громадян незалежно від етнічної приналежності".

Новак була в Румунії з приватним візитом, де була присутня на Дні реформатської єдності Карпатського басейну в Алба-Юлії, в самому серці історичної області Трансільванія.

Найбільша угорська протестантська церква має парафії у регіоні. Урочистості розпочалися у п'ятницю, коли єпископи благословили 10 церков у цьому районі, відремонтовані коштом угорського уряду. У суботу у фортеці Алба-Юлія було відкрито статую Бетлена Габора, принца Трансільванії між 1613 і 1629 роками.

Між двома державами періодично відбуваються дипломатичні сварки, оскільки Угорщина має кілька програм розвитку для спільноти з 1,2 мільйона людей, які проживають у Румунії, найбільшій етнічній меншості в країні.

Нагадаємо, Новак стала першою жінкою-президентом Угорщини, а також наймолодшим президентом серед усіх країн Євросоюзу. Вона замінила на посаді Яноша Адера, який пішов з посади після завершення другого терміну.

На церемонії інавгурації вона засудила агресію Путіна і підтримала вступ України до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: