Агентство ЄС вважає низьким ризик масштабного поширення мавпячої віспи

Понеділок, 23 травня 2022, 17:41

Європейський центр з попередження і контролю захворювань - профільне агентство ЄС - вважає низьким ризик масштабного поширення мавпячої віспи серед популяції загалом. 

Як повідомляє "Європейська правда", таку оцінку ECDC оприлюднив 23 травня.

Агентство зазначає, що мавпяча віспа поширюється від людини до людини тільки через тісний контакт, наприклад, через заражені часточки з виразок на шкірі хворого, повітряно-крапельним шляхом у разі тривалого контакту та предмети, на яких збереглись інфіковані часточки. 

Британія рекомендує 21-денний карантин для близьких контактів хворих на мавпячу віспу

Зазначається, що у випадку даного спалаху те, що серед хворих багато чоловіків, які мали сексуальні контакти з іншими чоловіками, та характер ураження у деяких випадках дає підстави вважати, що зараження сталося під час сексуального контакту.  

"За епідеміологічною оцінкою ECDC, ймовірність поширення мавпячої віспи серед осіб, які мають багатьох сексуальних партнерів - високий. Хоча у більшості хворих під час даного спалаху спостерігаються легкі симптоми, вірус може спричиняти захворювання зі складним перебігом у деяких груп (малі діти, вагітні, люди з ослабленим імунітетом), проте ймовірність "тяжких" випадків наразі важко оцінити. Загальний ризик оцінюється як помірний для осіб, які мають багатьох сексуальних партнерів та низький для населення загалом", - зазначає агентство. 

Зазначається, що лікування у разі зараження симптоматичне і допоміжне. Для профілактики від захворювання близьким контактам хворих можна розглядати застосування вакцини від віспи, якщо у цих людей може бути тяжкий перебіг захворювання. У випадку тяжкого перебігу може розглядатися застосування противірусних препаратів. 

Країни Європи просять подбати про систему швидкого виявлення, відстеження та повідомлення про нові випадки захворювання, та перевірити наявність запасів вакцини від віспи і відповідних противірусних препаратів.

Хворим радять залишатися на карантині до повного зникнення висипу та уникати контакту з людьми зі слабким імунітетом і домашніми улюбленцями, а також протягом цього часу утриматися від тілесного контакту з іншими. Контактним особам радять відстежувати, чи не з’явились у них симптоми, протягом 21 дня після контакту з хворим. 

ECDC також попереджає про потенційний ризик поширення хвороби у Європі від людей до тварин, хоча поки про такі випадки невідомо.

Нагадаємо, Бельгія стала першою країною, яка запровадила обов’язковий 21-денний карантин для хворих на мавпячу віспу.

Британські органи охорони здоров’я рекомендують 21-денний карантин для близьких контактів хворих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.