Болгарія пропонує оприлюднити всі європейські газові контакти із РФ

Понеділок, 23 травня 2022, 22:46

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков пропонує розкрити всі газові контракти, підписані країнами ЄС із "Газпромом".

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на BNR, про це він заявив  після зустрічі з італійським колегою Маріо Драгі.

"Газпром ставить різні умови для країн ЄС щодо оплати поставок, і тому ми повинні разом вирішувати цю проблему",- заявив   Петков.

Він також  прокоментував інформацію про рішення Німеччини та Італії погодитися із запропонованою Росією моделлю оплати поставок газу, підкресливши, що позиція Болгарії залишається незмінною – повна відміна від російського газу та заміна його дешевшою альтернативою.

"Болгарія не завжди повинна бути країною, яка дотримується хороших або поганих практик. Іноді ми можемо бути лідерами", - пояснив він.

Разом із тим, він відзначає – ЄС матиме потужну переговорну позицію лише в разі спільних переговорів.

 "У нас був абсолютний тиск щодо переходу з євро на рублі. Наскільки я розумію, багатьом країнам-членам було запропоновано – достатньо оплати в євро, і їм не варто турбуватися про конвертацію. Отже, очевидно, є різні умови, і ми, поки не об’єднаємося разом, не розкриємо всі наші контракти і не обговоримо, як впоратися з цією проблемою, небезпека залишатиметься",- резюмує він.

За словами Пєткова, причиною різних умов є масштаби ринків. Великі ринки, такі як Італія та Німеччина, пропонують кращі умови, тоді як менші ринки пропонують інші пропозиції.

Тому, вже на наступній зустрічі лідерів 27 країн-членів ЄС буде обговорено пропозицію Болгарії щодо спільної позиції щодо закупівлі російського газу.

Нагадаємо, 27 квітня "Газпром" припинив постачання газу до Болгарії та Польщі за відмову платити в рублях. Болгарія споживає близько 3 мільярдів кубометрів газу на рік, у тому числі понад 90% надходило з Росії.

А вже 11 травня Болгарія домовилася про постачання зрідженого природного газу з США.

"Реальні постачання зрідженого природного газу до Болгарії за цінами нижчими, ніж у "Газпрому", узгоджені станом на червень", — йдеться у повідомленні болгарського уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.