В МЗС РФ готові на "коридор" для експорту зерна з України в обмін на послаблення санкцій

Середа, 25 травня 2022, 14:12

В Міністерстві закордонних справ Росії, що готові були би надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море - в обмін на зняття санкцій та "розмінування Україною" акваторії Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.

Як повідомляє російський ТАСС, про це сказав заступник глави МЗС РФ Андрєй Руденко. 

"Вирішення продовольчої проблеми вимагає комплексного підходу, у тому числі зняття санкційних обмежень, накладених на російський експорт та фінансові транзакції, а також вимагає розмінування з боку України усіх портів, де стоять кораблі. Росія готова надати необхідний гуманітарний прохід, що вона і робить щоденно", - заявив Руденко.

Раніше у Кремлі звинуватили Україну і Захід у створенні глобальної продовольчої кризи.

Як відомо, Україна є одним з провідних світових експортерів зерна та олії, від українського експорту залежить продовольча безпека низки країн Африки та Близького Сходу. До війни українські чорноморські порти забезпечували 90% експорту зернових та олійних культур. 

Глава МЗС Литви у понеділок на зустрічі з британською колегою Ліз Трасс запропонував створення військово-морської коаліції для зняття російської блокади з українського експорту зерна через Чорне море.

Британія заявила, що не планує відправляти військові кораблі Королівського флоту в Чорне море, щоб допомогти експортувати продовольство з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.