ЄС шукає шляхи для українського зерна, арешт Додона, Росія "наїхала" на Хорватію: новини дня

Дайджест
Четвер, 26 травня 2022, 21:58

За даними розвідки Британії, Росія провалила операції елітних підрозділів в Україні зі значними втратами; влада Італії позбавила державних нагород прем'єра РФ та главу банку ВТБ; Туреччина веде переговори Україною і Росією щодо "коридору" для зерна; Путін пропонує допомогу з експортом зерна в обмін на зняття санкцій; у Литві збирають 5 млн євро на "Байрактар" для України; США конфіскували іранську нафту з російського корабля поблизу Греції; Росія поскаржилась Хорватії на її "ворожу" поведінку; експрезидента Молдови помістили під домашній арешт на 30 діб; у Франції викрили ексвійськового, який розповідав у ЗМІ про "злочини" української армії та "Азову".

Більше важливих і цікавих новин 26 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Реакція на заяву Кісінджера, Італія позбавила нагороди прем’єра РФ

Триває дев’яносто друга доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, Росія не змогла правильно використати свої повітряно-десантні війська в Україні, що призвело до значних втрат у багатьох елітних підрозділах цих сил.

Відзначається, що повітряно-десантні сили Росії (ВДВ) від початку російського вторгнення були серйозно залучені до кількох помітних тактичних провалів. 

Серед них - спроба наступу на Київ через аеродром Гостомеля у березні; наступ, що застопорився на Ізюмському напрямку з квітня; недавня невдала і дороговартісна переправа через річку Сіверський Донець.

Литовські фахівці приєдналися до документування злочинів РФ в Україні та розмінування.

Колишній держсекретар США Генрі Кісінджер виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі цього тижня, заявивши, що Україна має віддати частину своєї території Росії, щоб покласти край війні. За його словами, принизлива поразка Росії може призвести до ще більшої дестабілізації ситуації. Кісінджер стверджував, що було б ідеально повернутися до статус-кво, який існував до російського вторгнення 24 лютого.

Глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс вважає, що пропозиції західних політиків та експертів віддати частину території України в ім'я миру є небезпечними і для Литви.

Нагадаємо, редакції "Європейської правди" та "Української правди" виступили з редакційною статтею, у якій пояснили, чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу.

Президент України Володимир Зеленський відповів на слова Кіссінджера: "Таке враження, що в пана Кіссинджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені".

Він також згадав редакційну статтю  New York Times, де Україні радили піти на важкі компроміси: "Можливо, у New York Times у 1938 році теж писали щось подібне. Але зараз, нагадую, все ж 2022 рік". 

Про те, чому твердження у статті New York Times є помилковими читайте у статті Чому редактори New York Times не зрозуміли суть війни РФ проти України. І не тільки вони.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у своєму виступі в четвер в Боснії планує закликати союзників залишатися рішучими у підтримці України та не умиротворювати Владіміра Путіна

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі охарактеризував агресивну війну Росії в Україні як провал та заявив, що Путін не повинен виграти.

Влада Італії позбавила державних нагород чотирьох російських високопосадовців через вторгнення в Україну.

Прем'єр-міністра РФ Михаїла Мішустіна та міністра торгівлі й промисловості Дениса Мантурова позбавили відзнаки кавалера Великого хреста ордена Зірки Італії із формулюванням "за негідність".

Президента банку ВТБ Андрєя Костіна та заступника міністра промисловості Віктора Євтухова позбавили державної нагороди командора ордена Зірки Італії.

США засудили указ Путіна про російські паспорти українцям з окупованих територій.

Щодо блокування українського зерна

Анкара веде переговори з Києвом та Москвою про відкриття коридору через Туреччину для експорту зерна з України.

Українські порти у Чорному морі були заблоковані після вторгнення Росії у лютому і там застрягли понад 20 мільйонів тонн зерна. 

Заступник міністра закордонних справ Росії Андрєй Руденко заявив у середу, що Москва готова надати коридор для суден, що перевозять продовольство, в обмін на скасування деяких західних санкцій. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не піддаватися на шантаж Росії про "коридор" для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. 

США відкинули пропозиції Росії про скасування санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.

Президент Франції Еммануель Макрон обговорив із турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом можливі маршрути транспортування українського врожаю.

Прем'єр Італії обговорив з Путіним шляхи вирішення продовольчої кризи.

Згідно заяви на сайті Кремля, Путін заявив Драгі, що збої в роботі виробничих та логістичних ланцюжків почалися ще в період пандемії та посилилися після введення санкцій проти РФ. При цьому у заяві не вказується, що санкції було введено через воєнне вторгнення Росії в Україну.

Також в Кремлі зазначили, Російська Федерація готова зробити свій вагомий внесок у подолання продовольчої кризи за рахунок експорту зерна та добрив за умови зняття політично мотивованих обмежень з боку Заходу.

У Литві збирають на "Байрактар" для України

За даними EUobserver, саміт ЄС пообіцяє озброювати Україну і утримається від заклику припинити вогонь.

Як повідомляє Axios, Ізраїль не дозволив передати Україні протитанкові ракети Spike.

У Литві збирають 5 млн євро на "Байрактар" для України.

Санкції та ізоляція: США конфіскували нафту з російського судна

Видання Politico опублікувало перелік європейських компаній, які платять РФ за газ через "Газпромбанк".

Румунський уряд оголосив про свій намір вийти з Міжнародного банку економічного співробітництва (МБЕС) та Міжнародного інвестиційного банку (IBB), у яких Росія є основним акціонером.

Reuters повідомляє, що Сполучені Штати конфіскували вантаж іранської нафти, що зберігався на борту російського судна поблизу Греції, і відправлять вантаж до США на борту іншого судна.

Радниця міністра енергетики України і ексзаступниця глави МЗС Олена Зеркаль вважає, що нафтопровід "Дружба" міг би стати інструментом впливу України на Угорщину.

Bloomberg пише, що Велика Британія розслідує, чи порушив російський мільярдер Пьотр Авен санкції, запроваджені через війну в Україні.

Щодо розширення НАТО

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом закликав "поважати суверенний вибір" Фінляндії та Швеції вступити до НАТО.

Анкара вимагає "конкретні гарантії" від Швеції щодо організацій курдів та гюленістів, які Туреччина вважає терористичними, зокрема припинення їхньої політичної підтримки і фінансування. 

Туреччина заявляє, що Швеція надає підтримку зброєю курдам, у тому числі дрони і протитанкову зброю.

Швеція відкинула звинувачення Анкари у допомозі курдам зброєю.

Інше: Росія поскаржилась Хорватії, арешт експрезидента Молдови

ЄС працює над газовою угодою з Єгиптом та Ізраїлем для зменшення залежності від Росії - ЗМІ.

Прем’єр-міністр Фінляндії відвідала Ірпінь і Бучу. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зі своєю фінською колегою Санною Марін сьогодні говорили про допомогу Україні від Фінляндії в реалізації реформ на шляху до членства в ЄС.

Росія поскаржилась Хорватії на її "ворожу" поведінку.

Експрезидента Молдови помістили під домашній арешт на 30 діб.

Велика Британія зробить ірландську мову офіційною в Північній Ірландії.

У Молдові зняли недоторканість з "крадія мільярдів" і його помічниці.

В Іспанії вибух на заводі біодизеля, є жертви.

В Угорщині запроваджують обмеження на заправку бензином авто іноземців.

Від Джонсона продовжують відвертатися соратники через скандал з ковідними вечірками.

У Франції викрили ексвійськового, який розповідав у ЗМІ про "злочини" української армії та "Азову".

Це лише частина цікавих новин 26 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.