Україна просить США надати ракетні системи залпового вогню якнайшвидше

П'ятниця, 27 травня 2022, 07:17

Україна просить США ухвалити рішення про надання ракетних систем залпового вогню (РСЗВ) якнайшвидше.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у прямому ефірі у Twitter, його цитує "Інтерфакс-Україна", пише "Європейська правда".

"Певний час тому Сполучені Штати сказали нам, що ми отримаємо ракетні системи залпового вогню. Зараз вони в процесі ухвалення цього рішення, принаймні вони нам так кажуть. Наше єдине прохання до них - прийняти це рішення якнайшвидше, тому що для нас кожен день означає втрачені життя, втрачені кілометри нашої землі", - сказав Кулеба у четвер.

Польща планує придбати близько 500 ракетних систем залпового вогню HIMARS

На його думку, інші країни також очікують цього кроку США, перш ніж самим ухвалити таке рішення.

"Не думаю, що хтось виступає проти ідеї, що ракетні системи залпового вогню мають бути переміщені в Україну, але правда полягає в тому, що багато хто чекає, щоб Сполучені Штати зробили перший крок. Тому це рішення Вашингтона таке важливе", - наголосив міністр.

Кулеба переконаний, що якщо Україна отримає ракетні системи залпового вогню та матиме достатньо важкого озброєння, то звільнить Херсон.

"Якщо ми отримаємо ракетні системи залпового вогню, якщо в нас буде достатньо важкого озброєння, ми звільнимо Херсон, Дніпро буде вільним і безпечним, судна зможуть пройти внутрішні водні шляхи, щоб дістатися Чорного моря і потім Дунаю, що з'єднується з усіма іншими водними шляхами. Вся справа у зброї", - сказав він.

Глава МЗС зазначив, що єдина позиція, в якій Росія перевершує Україну, - це кількість важкого озброєння, яке вони мають.

Кулеба просить партнерів прискорити постачання Україні артилерії і реактивних систем залпового вогню 

"Без артилерії, ракетних систем залпового вогню ми не зможемо дати їм відсіч. Якщо ви справді турбуєтеся про Україну, якщо хочете, щоб Україна деокупувала свої території, направте нам ракетні системи залпового вогню якнайшвидше", - заявив Кулеба.

Раніше Кулеба наголошував, що України здатні допомогти чотири літери - РСЗВ.

ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Білий дім не поспішає надавати Україні далекобійні американські РСЗВ у тому числі через побоювання, що Кремль розцінить це як надмірну ескалацію. 

Читайте також editorial ЄвроПравди Ілюзія компромісу: чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу. Відповідаємо New York Times.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.