Естонія видворила двох координаторів проросійських акцій

П'ятниця, 6 травня 2022, 21:14

Естонія з міркувань безпеки позбавила права на проживання і видворила двох координаторів проросійських акцій.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Радіо Свобода".

4 травня з країни депортували Алєксєя Єсакова - одного з координаторів "Безсмертного полку". 

"Перед неспровокованою війною Росії проти України було тривале й систематичне розпалювання ненависті. Ми серйозно ставимося до безпекових загроз, тому сьогодні висилаємо з Естонії кремлівського провокатора Алєксєя Єсакова", - повідомили в Поліції безпеки, зазначивши, що Єсаков роками відкрито поширював російську пропаганду, розпалював міжнаціональну ворожнечу, підтримував російську агресію проти України. 

Також позбавили посвідки на проживання Максима Реву - співорганізатора "Бронзової ночі" у 2007 році - заворушень у Таллінні під час перенесення пам’ятника радянському солдату з центру міста на військове кладовище. У 2014 році Рева отримав від РФ медаль "за Крим". Реві заборонили в’їзд до Шенгенської зони на 10 років. 

Нагадаємо, в Естонії у зв’язку з наближенням 9 травня і річниці так званої "Бронзової ночі" 26 квітня на два тижні заборонили тематичні заходи, на яких використовують військову символіку СРСР та сучасної Росії.

Також парламент ухвалив законопроєкт, який передбачає заборону використання символіки на підтримку воєнної агресії.

Гендиректор Департаменту поліції та прикордонної охорони Ельмар Вахер розповів, що наразі у них немає інформації про чиїсь плани організувати ходу на 9 травня, але поліція готується до можливих провокацій. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.