Данія на референдумі підтримала приєднання до оборонної політики ЄС - екзит-поли

Середа, 1 червня 2022, 22:21

Більшість мешканців Данії на референдумі у середу підтримали приєднання до оборонної політики Європейського Союзу.

Про це свідчать дані екзит-полів двох данських телеканалів, пише "Європейська правда" із посиланням на Politiken.

Екзит-пол телеканалу TV2 показує, що "так" сказали 66,3% данців, а опитування телеканалу DR показує, що "за" проголосували 65,3% тих, хто прийшов на дільниці.

Зараз по всій країні підраховують голоси, наразі пораховано близько 50%. Очікується, що загальний результат буде оголошено за кілька годин.

Данія є членом ЄС з 1973 року, але вона загальмувала передачу більшої влади Брюсселю у 1992 році, коли 50,7% данців відкинули Маастрихтський договір, установчий договір ЄС. Щоб він набув чинності, його мали ратифікувати всі держави-члени. 

Щоб переконати данців схвалити договір, Копенгаген домовився про низку винятків, і данці нарешті схвалили його наступного року.

Данія є єдиною країною ЄС, яка домовилася про відмову від спільної оборонної політики, хоча Мальта де-факто також залишається осторонь. Данія не бере участі в спільній політиці безпеки та оборони, військових операціях ЄС чи процесах прийняття рішень ЄС, пов’язаних із військовими операціями.

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен скликала референдум лише через два тижні після вторгнення Росії в Україну та після досягнення угоди з більшістю партій у парламенті.

Водночас вона також оголосила про плани збільшити витрати на оборону до 2% ВВП відповідно до вимог членства в НАТО до 2033 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: