ЄС не планує переносити розгляд питання про статус кандидата для України на наступний саміт

П'ятниця, 10 червня 2022, 11:05

В Європейському Союзі не розглядають можливість перенесення питання щодо надання Україні статусу кандидата на вступ на наступний саміт.

Про це йдеться у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.

"Складно передбачити день розгляду в ЄК, але Комісія зробить все – підкреслюю, все – щоби гарантувати, що держави-члени матимуть змогу розглянути це питання на саміті 23 червня", – сказав в коментарі "Європейській правді" єврокомісар Янез Ленарчич.

За офіційними процедурами ЄС, Європейська комісія має дати незалежний висновок про те, чи готова Україна до членства. Очікується, що це станеться 17 червня.

Правила ЄС вимагають, щоби це був технічний документ, ЄК не має права зважати на думку держав-членів на цьому етапі.

"Але реальність протилежна. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зараз взяла процес у свої руки і особисто вирішує питання щодо висновку, а для цього веде переговори з ключовими державами-членами та особисто збирається відвідати Київ", - йдеться у статті.

Фон дер Ляєн прагне домовитися про такі формулювання документа, які знайдуть одностайну підтримку на саміті та не будуть відкинуті.

Власне, весь багатосторінковий висновок вже готовий, а темою для обговорення є те, що там записати – "так" чи "ні". Тобто до детального технічного документа допишуть кілька речень (у позитивному для України сценарії) або кілька абзаців (у негативному) про те, чи готова Україна отримати статус кандидата.

Нагадаємо, низка європейських країн не готові безумовно підтримати надання Україну статусу кандидата на вступ в ЄС на саміті Європейської ради наприкінці червня.

Для тих, хто віддає перевагу відео, пропонуємо відеоблог ЄвроПравди про ситуацію з кандидатством. 

Читайте також: Як зберегти віру в ЄС і дати поштовх реформам. Спільне звернення українських організацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.