Головному підозрюваному в терактах 2015 року в Парижі просять довічне без права помилування

П'ятниця, 10 червня 2022, 22:44

Прокуратура Парижа у п’ятницю клопотала про довічне ув’язнення без права дострокового звільнення для 32-річного Салаха Абдеслама – головного підозрюваного в скоєнні терактів у французькій столиці у 2015 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Абдеслам – єдиний нападник, хто вижив унаслідок стрілянини в концертному залі "Батаклан" та спрацьовування вибухового пристрою на спортивній арені "Стад де Франс".

Клопотання прокуратури про довічне ув’язнення без права дострокове звільнення є рідкісним у Франції: там зазвичай дозволяють виходити довічно засудженим через 20-25 років.

Чоловік під час суду заявив, що в останній момент перед терактом змінив свою думку, але суд визнав його заяву непереконливою.

Окрім Абдеслама, на лаві підсудних перебувають ще 19 підозрюваних, які різною мірою допомагали нападникам – забезпечували логістичну підтримку або забезпечили зброєю.

З-поміж них довічне ув’язнення загрожує також Осамі Краєму та Софієну Аярі, яких підозрюють в участі в терористичній організації "Ісламська держава", а ще Мохамеду Абріні – він обвинувачується в допомозі терористам зброєю і транспортом.

Надалі суд заслухає заключні слова захисту. Остаточний вирок у справі очікується 29 червня.

13 листопада 2015 року дев'ять осіб вчинили напади у Парижі і Сен-Дені, убивши 130 осіб і поранивши понад 350. Розслідування в результаті виявило великий джихадистський осередок, що стоїть за цими терактами. 22 березня 2016 року цей осередок організував теракт в аеропорту і в метро Брюсселя, убивши 32 людини.

Відповідальність на себе взяла "Ісламська держава".

Розслідування справи завершилося лише у 2019 році. У судовому засіданні позивачами виступають 2500 людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.