Україна, Росія, Туреччина і ООН узгодять вирішення "зернової проблеми" у Стамбулі – ЗМІ

Вівторок, 21 червня 2022, 18:38

У Стамбулі наступного тижня має відбутися зустріч представників України, Росії, Туреччини і ООН для обговорення проблеми розблокування експорту українського зерна.

Про це у вівторок повідомили джерела турецького видання Milliyet, пише "Європейська правда".

Зазначається, що для узгодження деталей вивезення зерна з України у наступні дні до Росії вирушить делегація міністерства оборони Туреччини. Сторони нібито мають обговорити чотиристоронній механізм вивезення зерна з України і подальші кроки в цьому напрямку.

Крім того, турецький президент Режеп Таїп Ердоган у понеділок провів телефонну розмову з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, а у вівторок – з британським прем’єром Борисом Джонсоном і главою уряду Естонії Каєю Каллас.

На зустрічі в Стамбулі, як очікується, чотиристоронній механізм вивезення зерна буде остаточно погоджено і створено. Там, за даними ЗМІ, буде присутній особисто Ердоган і Гутерреш. А через місяць після погодження механізму з українських портів будуть відвантажені перші вантажі з зерном.

ЄС пояснив країнам Африки, чому його санкції не вплинули на продовольчу кризу

Нагадаємо, Росія блокує акваторію Чорного моря, через що Україна не може експортувати своє продовольство морським шляхом. Вона також звинувачує Захід у тому, що через санкції проти неї ціна продовольства зросла.

Раніше заступник глави МЗС України Дмитро Сенік розповідав, що в умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна запропонувала зробити внесок у врегулювання глобальної продовольчої кризи, спричиненої російською блокадою українських портів.

Володимир Зеленський у зверненні до країн Африканського Союзу заявив, що Україна поки не досягла прогресу в багатосторонніх переговорах щодо розблокування морського експорту зерна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.