В МЗС розповіли подробиці експорту зерна в умовах морської блокади РФ

Неділя, 12 червня 2022, 15:27

В умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.

Про це агенції Reuters у неділю заявив заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік, повідомляє "Європейська правда".

"Ці коридори не є ідеальними, оскільки вони призводять до певних логістичних затримок, але ми робимо все можливе, щоб наразі розвивати ці шляхи", – пояснив Сенік.

Через Польщу українське зерно вивозиться за допомогою залізниці, але через різницю в ширині колій на кордоні його переправляють на інші состави в умовах дефіциту відповідної інфраструктури.

Через Румунію Україна вивозить зерно спершу залізницями до дунайських портів, після чого перевантажує його на баржі, звідки воно прямує в порт Константа, що потребує багато коштів і часу.

Заступник глави МЗС України зазначив, що Київ наразі веде переговори про відкриття третього "зернового коридору" через країни Балтії, але відмовився уточнювати подробиці – як і те, скільки зерна вже було або буде вивезено.

Україна є четвертим за величиною експортером зерна у світі, і, за словами Сеніка, на території, що утримується Києвом, зберігається близько 30 мільйонів тонн зерна, яке вона намагається експортувати автомобільним, річковим та залізничним транспортом.

Як відомо, Україна разом з партнерами також обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Водночас міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров за підсумками переговорів у Туреччині в середу заявив, що РФ готова пропускати судна з зерном із українських портів, перекладаючи провину за блокаду на Україну, а також переконував, що роль українського врожаю у глобальній продовольчій безпеці перебільшена.

Раніше міністр закордонних справ України закликав світ не вірити запевненням Росії про те, що потенційними коридорами не скористаються для нападу на українські прибережні міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.