Посол України про вихід турецького судна з окупованого Маріуполя: тут зради немає

Четвер, 23 червня 2022, 14:52

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що вихід судна "Азов Конкорд" із порту окупованого Росією Маріуполя не пов’язаний із вивезенням українського зерна.

Про це він заявив у четвер на брифінгу в Медіацентрі "Україна", повідомляє "Європейська правда" з посиланням на УНІАН.

"Це (вихід турецького судна з Маріуполя) зовсім не має нічого спільного з вивозом нашого зерна з наших портів. Насправді відбуваються переговори для переконання російської сторони приєднатись до чотиристоронніх переговорів і обговорення планів ООН щодо розблокування українських портів", – пояснив Боднар.

Він додав, що "Азов Конкорд" зайшов до порту Маріуполя ще до початку повномасштабного вторгнення Росії і весь цей час утримувався окупантами. Зараз це судно звільнили, воно вийшло з порту й тримає курс у відкрите море.

Туреччина розслідує повідомлення про викрадення українського зерна Росією

Дипломат наголосив, що "тут ніякої зради немає", а російська пропаганда працює дуже активно і "намагається вбити клин" у відносинах між Україною і Туреччиною.

Як повідомлялося, делегація міністерства оборони Туреччини в середу провела переговори в Москві щодо розблокування експорту українського зерна морським шляхом.

Турецька сторона тоді зазначила, що результатом переговорів став вихід першого турецького корабля – "Азов Конкорд" – з порту окупованого російськими військами Маріуполя, про що вже повідомили російські ЗМІ.

Нагадаємо, Росія блокує акваторію Чорного моря, через що Україна не може експортувати своє продовольство морським шляхом. Вона також звинувачує Захід у тому, що через санкції проти неї ціна продовольства зросла.

Раніше заступник глави МЗС України Дмитро Сенік розповідав, що в умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.