У Європарламенті відповіли прем’єру Грузії: опозиція благала надати країні статус кандидата

Четвер, 23 червня 2022, 15:05

Депутатки Європейського парламенту Маркета Грегорова та Віола фон Крамон заперечили заяви прем’єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі про те, що опозиція нібито блокувала надання статусу кандидата в члени ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Пане Гарібашвілі, ви були в Брюсселі? Я вас не бачила. Але я була на зустрічах із представниками опозиції, і майже всі вони благали нас про статус кандидата. Тож не брешіть. Приїжджайте до Брюсселя, і ми поговоримо. Не створюйте проблем, вирішіть їх", – написала Грегорова у Twitter.

Своєю чергою фон Крамон заявила, що навіть зверталася до грузинського прем’єра з проханням про зустріч, але він не відповів.

"Я навіть попросила його особисто зустрітися зі мною під час його перебування у Братиславі. На жаль, відповіді немає. Я дуже шкодую про це, але що ми ще могли зробити?" – зазначила євродепутатка.

Боррель: Грузія не повинна негативно сприймати відмову ЄС

Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. ЄС погодився офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

Остаточне рішення щодо надання статусу буде прийнято Європейською радою у четвер, однак глава Євроради Шарль Мішель вже дав зрозуміти, що кандидатами стануть тільки Україна і Молдова.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

Читайте детальніше: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Дивіться також відео на цю тему: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.