Глава МЗС Литви про можливі зміни в обмеженні транзиту до Калінінграда: все в руках ЄС

Четвер, 23 червня 2022, 15:23

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Європейська комісія теоретично могла б змінити свою думку про обмеження транзиту до Калінінграда, але ці рішення знаходяться в руках самої комісії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

"Чи може вона (думка ЄК. – Ред.) бути уточнена? Теоретично така ймовірність існує. Чи можна її змінити і відкликати? Також. Така можливість є, тому що це в руках ЄК", - заявив міністр.

Він зазначив, що не може сказати, чи змінить Єврокомісія своє тлумачення. Він також наголосив, що Литва спирається на "юридичні аргументи" і що консультації проводились постійно.

"Європейська комісія має право інтерпретувати санкції. Вони зробили це для нас, до цього часу ми слідували інтерпретації трьох директоратів ЄК", - сказав Ландсбергіс.

За словами представника Єврокомісії Еріка Мамера, комісія перебуває у постійному контакті з литовською владою та "дасть додаткові вказівки". Він сказав, що Литва "має застосовувати додаткові перевірки до автомобільного та залізничного транзиту", що прямує через територію ЄС, але "вони будуть засновані на просунутому управлінні ризиками, щоб уникнути обходу санкцій при забезпеченні вільного транзиту".

Нагадаємо, з 18 червня Литва почала застосовувати транзитні обмеження на товари, що потрапили під санкції ЄС, між основною частиною Росії і Калінінградською областю. 

МЗС РФ викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань. Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит окремих товарів своєю територією до Калінінградської області Росії.

Секретар Радбезу РФ Ніколай Патрушев пообіцяв "серйозну та чутливу відповідь" на транзитні обмеження.

США на тлі цього загострення заявили, що твердо підтримують Литву та своє зобов'язання НАТО щодо захисту держав-членів.

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.