МЗС РФ звинуватило США в обмеженні транзиту до Калінінграду

П'ятниця, 24 червня 2022, 12:53

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Сполучені Штати у обмеженні транзиту товарів через Калінінградську область.

Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє "Європейська правда".

Захарова сказала, що обмеження на транзит вантажів через Калінінградську область та зрив спецрейсу для вивезення зі США російських дипломатів збіглися невипадково. 

"Важко назвати випадковим збігом запроваджену колективним Заходом з явної подачі та під диктовку адміністрації Білого дому заборону на залізничний транзит широкої номенклатури вантажів через Калінінградську область та практично одночасний зрив спецрейсу для вивезення зі США на батьківщину наших дипломатів, яким американська влада ультимативно наказала залишити Вашингтон", - цитує Захарову ТАСС.

Президент Литви: Єврокомісія уточнить застосування санкцій щодо калінінградського транзиту

"Є всі підстави вважати, що йдеться про прояви комплексної тактики, а точніше про грубі й гордовиті спроби розмовляти з нами "з позиції сили", - додала вона.

Нагадаємо, з 18 червня Литва почала застосовувати транзитні обмеження на товари, що потрапили під санкції ЄС, між основною частиною Росії і Калінінградською областю. 

МЗС РФ викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань. 

Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит.

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.