Лукашенко вважає, що Литва оголосила Росії війну

Субота, 25 червня 2022, 18:58

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко на зустрічі з Владіміром Путіним у Петербурзі порівняв рішення Вільнюса обмежити транзит до Калінінградської області з оголошенням війни.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Лукашенко сказав, що Білорусь дуже напружує ситуація і політика, яку ведуть Польща і Литва. За його словами, він "не розуміє, навіщо це їм треба - конфронтація". 

Лукашенко сказав, що поведінка сусідів агресивна - і це на собі відчуває також Росія.

"Потік інформації щодо їх замислу зупинити транзит з Росії через Білорусь в Калінінград, ізолювати Калінінград… Це схоже на оголошення якоїсь війни. Це недопустимо - такі речі в сучасних умовах", - сказав Лукашенко.

Він також поскаржився Путіну, що його дуже турбують "питання тренувальних польотів літаків США та НАТО, які тренуються нести ядерні боєголовки". 

"Нас це дуже напружує. Тому я прошу вас розглянути питання дзеркальної відповіді на ці речі. Без перебору. Вони тренуються нести ядерні боєголовки. Ви, будь ласка, допоможіть нам хоча б пристосувати наші літаки, які у нас є, які можуть нести ядерні заряди", - заявив Лукашенко.

Нагадаємо, Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС.

Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і пригрозила відповіддю.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит до Калінінграда.

Депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс повідомив, що цього тижня у Брюсселі відбулися важливі дискусії щодо калінінградського транзиту, і, за його словами, є ризик поступок Росії.

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.