Міністр оборони Латвії: Росія залишиться загрозою на 5-10 років

Вівторок, 28 червня 2022, 21:07

Латвія вважає правильним ухвалення нової стратегічної концепції НАТО на саміті Альяну в Мадриді, оскільки з часу ухвалення попередньої концепції ситуація змінилася і Росія стала загрозою на найближчі п'ять-десять років.

Про це заявив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

За його словами, важливо змінити мислення союзників з огляду на поточні загрози, що йдуть від Росії. Зокрема Латвія хоче більшої присутності військ НАТО в країні, що означає більше спільних навчань, а також розміщення озброєнь і боєприпасів на території.

"Союзники розуміють наші проблеми і наші сподівання. Нам вдалося пояснити їх їм. Звичайно, цього не відбудеться в останній день мадридської зустрічі на найвищому рівні, тому що саміт означить низку речей, які мають зробити як союзники, так і ми самі", – сказав Пабрікс.

Глава Міноборони Латвії додав, що країна має намір побудувати другий полігон для військових навчань, а також зобов'язується витрачати не менше 2,5% свого валового внутрішнього продукту на оборону "за нинішніх складних обставин".

До Латвії прибули іспанські військові із ЗРК

Нагадаємо, як анонсував генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, лідери країн НАТО на саміті у Мадриді узгодять рішення про збільшення кількості військ високої готовності до понад 300 тисяч.

Крім того, за його словами, до саміту Альянсу в Мадриді його члени мали узгодити нову модель оборони східного флангу, що викликане повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Після військового вторгнення Росії в Україну в лютому країни-члени Альянсу погодилися створити бойові групи вздовж східного крила НАТО, включаючи Румунію, Болгарію, Угорщину, а також Словаччину.

Читайте також: Заступник генсека НАТО: Я чую в Україні критику на адресу Альянсу, і вона необґрунтована.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: