Косово запроваджує свої тимчасові посвідчення для в’їзду громадян Сербії, у Белграді обурюються

Четвер, 30 червня 2022, 10:49

Невизнане Косово починає вимагати від громадян Сербії для в’їзду на свою територію отримувати тимчасові посвідчення особи - так само, як робить Сербія для осіб з косовськими документами.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

Уряд Косова оголосив, що за принципом взаємності запроваджує заходи щодо сербських документів та номерних знаків авто. Громадянам Сербії, які в’їжджають до Косова, на прикордонних пунктах пропуску видаватимуть косовські тимчасові посвідчення особи.

Сербія не буде визнавати Косово попри заклики ЄС

 

Крім того, номери для авто, видані сербською владою для Косова, вимагають замінити косовськими. Згідно з рішенням уряду, косовські серби повинні будуть перереєструвати свої транспортні засоби з 1 серпня до 30 вересня 2022 року.

В цей період транспортні засоби з сербськими номерами, які прибувають для перетину державного кордону та мають намір рухатися по території Республіки Косово, повинні мати наклейку в частині державної символіки.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що це рішення свідчить про наміри Приштини "вигнати сербів з півночі Косова" та здійснити "нову "Бурю" ("Буря" - хорватська військова операція проти сербських сепаратистських утворень на території Хорватії), і що кінцевий термін для заміни номерів означає, що Косово "планує наступ на Північ не пізніше 1 жовтня".

Вучич заявив, що відповідь Белграда буде "тверезою, але вбивчою і істинною', при цьому запевняючи, що не планує "жодних військових та інших дій". 

Читайте також: Аргумент для Путіна: як питання Косова повернулося у велику політику

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.