Вперше з 1978 року – у Данії може постати "велика" коаліція

Неділя, 5 червня 2022, 16:06

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що відкрита до формування великої коаліції з опозиційними лібералами та консерваторами.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву Фредеріксен в інтерв’ю газеті Jyllands-Posten.

За її словами, криза Covid-19 і війна в Україні підштовхнули її до цієї ідеї, оскільки уряд і опозиція тісно співпрацювали останні роки. "Це не те, для чого у нас є сильні традиції… Було дуже, дуже мало спроб, але ми в дуже особливий час",- додала вона.

Востаннє така велика коаліція працювала у Данії в далекому 1978 році. Після цього соціал-демократи та опозиційні ліберали та консерватори традиційно по черзі формували уряди меншості. Ідея такої коаліції обговорювалася в 2019 році, але на мала широкої підтримки.

Нагадаємо, напередодні Данія на історичному референдумі після 30-річного утримання проголосувала за приєднання до спільної політики безпеки Європейського Союзу. Цей крок підтримали 66,9% виборців, 33,10% проголосували проти. 65,8% громадян взяли участь у голосуванні.

"Ми надіслали чіткий сигнал Путіну. Рішення, яке ми ухвалили, показує, що коли Путін вторгнеться у вільну і незалежну країну та загрожує миру і стабільності, ми будемо зближуватися", - прокоментувала результати  Метте Фредеріксен.

МЗС Данії розраховує, що країна вже за місяць зможе долучитися до спільної з ЄС політики у сфері оборони та безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: