У Вільнюсі з військового кладовища приберуть пам’ятник радянським воякам

Середа, 8 червня 2022, 15:20

Мерія Вільнюса одностайно прийняла рішення прибрати з військового кладовища Антакальніс гранітну скульптуру, що зображує шістьох радянських солдатів. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє BNS.

Перед цим у понеділок відділ культурної спадщини вилучив пам’ятник із реєстру важливих культурних пам’яток, зокрема через те, що вони напряму не пов’язані з конкретними похованнями. Запит на це мерія подала у травні. За словами мера Вільнюса Ремігіуса Шимашюса, поховання радянських військових у цьому місці вже немає і це рішення назрівало вже тридцять років. 

 

Гранітний монумент є традиційним місцем відзначення 9 травня для прихильників радянсько-російського погляду на історію Другої світової війни. 

Скульптуру демонтують так, щоб не пошкодити, та спершу розмістять на території муніципальної компанії.Подальшу долю монумента визначить муніципальна комісія з історичної пам’яті.

З початком повномасштабної війни РФ проти України у Литві активізувалися ініціативи щодо демонтажу радянських пам’ятників у різних місцях, завдяки спрощеній процедурі щодо них.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: