Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про геноцид

П'ятниця, 1 липня 2022, 18:39

Україна подала Меморандум до Міжнародного суду ООН із доказами порушення Росією Конвенції про геноцид.

Про це написав у Twitter глава МЗС Дмитро Кулеба, повідомляє "Європейська правда".

"Ми доводимо, що РФ порушила Конвенцію про геноцид, виправдовуючи свою військову агресію безпідставними звинуваченнями України в "геноциді". Це важливий крок для притягнення РФ до відповідальності і відшкодування завданої шкоди", - йдеться у повідомленні.

Меморандум України показує як з 2014 року Росія поширювала брехливий наратив, звинувачуючи Україну та її посадових осіб у вчиненні геноциду.

"Росія використала ці звинувачення як привід для початку нової фази агресії проти України: розпочавши повномасштабне вторгнення, здійснюючи звірства проти тисяч невинних українців, змушуючи мільйони українців покидати свої домівки та завдаючи десятки мільярдів доларів збитків, знищуючи міста та села", - йдеться у заяві МЗС.

Як відомо, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні здійснила свою першу місію з 7 до 16 червня.

У березні Рада ООН з прав людини переважною більшістю голосів проголосувала за резолюцію, яка засуджує порушення прав людини під час воєнних дій Росії в Україні та створює комісію з їхнього розслідування.

У травні Рада проголосувала за початок розслідування імовірних порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами на звільнених  територіях України.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії проти України з боку Російської Федерації.

Нагадаємо, США створили групу для розслідування воєнних злочинів в Україні, її очолив мисливець за нацистами.

Читайте також: 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди,

а також Найбільший злочин росіян. Чому доведення геноциду в Україні здатне змінити світ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: