Що думають про Україну 8 кандидатів на посаду прем'єр-міністра Британії

Аналітика коротко
Середа, 13 липня 2022, 16:30

Менш ніж за два місяці урядом Великої Британії керуватиме вже новий прем'єр. 

Через урядову кризу Борис Джонсон оголосив, що йде у відставку з посади лідера Консервативної партії, але Даунінг-стріт залишить не відразу, а лише після обрання нового партійного лідера, який і очолюватиме уряд Її величності. 

Дедлайн для визначення двох фіналістів – 21 липня. Ім'я нового лідера партії оголосять 5 вересня.

Про те, хто може стати наступником Джонсона і чи вплине зміна прем'єра на підтримку України, читайте в статті журналіста ЄвроПравди Юрія Онищенка Після Джонсона: хто стане новим прем'єром Великої Британії.

Останні опитування серед членів Консервативної партії показують, що є три лідери виборчої кампанії – колишній міністрів фінансів Ріші Сунак, глава МЗС Ліз Трасс та молодший міністр торгівлі Пенні Мордонт.

Лідирує в опитуваннях Сунак, який у разі перемоги може стати першим британським прем'єром індійського походження.

Падіння уряду Бориса Джонсона почалося саме із відставки Сунака. 8 липня він разом із міністром охорони здоров'я Саджидом Джавідом оголосили про свою відставку і публічно заявили про незгоду з діями чинного прем’єра.

Цей крок запустив хвилю урядових відставок на різних рівнях, через що Джонсон змушений був відмовитися від лідерства у партії.

Дії та заяви Ріші Сунака свідчать, що він повністю підтримував політику уряду Джонсона щодо тиску на Росію після військового вторгнення.

Ще більш критичну позицію до режиму Путіна має суперниця Сунака, чинна глава МЗС Британії Ліз Трасс

Британське МЗС Трасс очолила восени 2021 року, а з початком російського вторгнення стала чи не найбільшим критиком режиму Путіна і навіть оголосила полювання на російських олігархів у Британії.

Нещодавно Трасс заявила, що повністю витіснити російські війська з України є реалістичною метою: "Це реально, і саме тому ми надаємо додаткову летальну допомогу". Окрім санкцій Трасс також повністю підтримує надання України всієї необхідної зброї.

До трійки лідерів входить і Пенні Мордонт.

Це прізвище майже невідоме в Україні, але в Британії їй пророкують непогані шанси у нинішніх виборчих перегонах. Вона має високий рейтинг серед депутатів, а також позитивну репутацію у виборців.

Мордонт – резервіст Королівського флоту, у 2015 році вона стала першою жінкою на посаді міністра у справах Збройних сил.

У 2019 році в уряді Терези Мей її призначили міністром оборони, і вона також була першою жінкою, яка очолила відомство. Втім, Мордонт очолювала Міноборони всього 85 днів, з приходом Джонсона їй довелося піти. Нині 49-річна Мордонт має посаду молодшого міністра торгівлі.

Також за посаду лідера Консервативної партії будуть боротися попередник Трасс на посаді голови МЗС Джеремі Хант, колишній військовий офіцер, який очолює парламентський Комітет у закордонних справах, Том Тугенхат, новий міністр фінансів Надхім Захаві, генеральна прокурорка Англії та Вельсу Суелла Браверман та міністр у справах жінок та рівних можливостей Кемі Баденох.

На старті кампанії кандидати говорили необхідність зменшення податків, підвищення рівня життя, ціни на енергоносії – всі питання спрямовані на внутрішню аудиторію, що цілком зрозуміло. 

Їхня позиція щодо міжнародної політики загалом і України зокрема буде озвучуватись вже на фінальних етапах виборів. 

Втім, є впевненість, що потужна підтримка України британським урядом залишиться незмінною, хто б не отримав посаду на Даунінг-стріт.

Докладніше - у матеріалі Юрія Онищенка Після Джонсона: хто стане новим прем'єром Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.