ЄС готує заходи для пом’якшення наслідків раптової зупинки газу РФ - Bloomberg

Середа, 13 липня 2022, 17:36

Європейський Союз планує низку термінових заходів, зокрема скорочення використання опалювальних систем, щоб пом'якшити наслідки можливого припинення постачання газу з Росії.

Про це повідомило агентство Bloomberg із посиланням на проєкт документа Єврокомісії, пише "Європейська правда".

Згідно з проєктом рішення, Єврокомісія вбачає значний ризик того, що Москва різко і в односторонньому порядку зупинить постачання блакитного палива цього року. 

Щоб підготуватися до цього сценарію, Єврокомісія планує рекомендувати додаткові заходи, які блоку слід розглянути, щоб обмежити споживання газу.

Хоча правила газової безпеки ЄС захищають певні групи споживачів, такі як домогосподарства або лікарні, вони також прокладають шлях урядам для визначення пріоритетності певних критично важливих електростанцій, що працюють на газі. 

Французька індустрія почала переходити на мазут на випадок зупинки постачання газу з РФ

Комісія планує рекомендувати при цьому державам-членам враховувати набір критеріїв, приділяючи особливу увагу впливу на ланцюжки поставок і конкурентоспроможність.

Проєкт документа  включає такі рекомендації: перехід на інший вид палива, як у промисловості, так і у виробництві електроенергії, для економії газу; ринкові заходи, включаючи аукціони чи тендерні системи, коли уряди заохочують скорочення споживання великими користувачами, переважно промисловими підприємствами; інформаційні кампанії зі скорочення опалення та охолодження, а також обов'язкові ліміти під час кризового рівня готовності.

Документ все ще може бути змінений до його ухвалення, запланованого 20 липня.

Раніше у липні глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.