43 країни і ЄС підтримали намір України засудити РФ за конвенцією про геноцид

Середа, 13 липня 2022, 18:28

Європейський Союз і 43 світові держави опублікували заяву на підтримку наміру України засудити Росію за Конвенцією про попередження злочину геноциду та покарання за нього.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на текст заяви.

"Ми знову заявляємо про нашу підтримку заяви України про порушення справи проти Російської Федерації в Міжнародному суді ООН відповідно до Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду та покарання за нього, яка прагне встановити, що Росія не має законних підстав для вчинення військових дій в Україні на підставі необґрунтованих звинувачень у геноциді", - сказано у тексті заяви.

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про геноцид

Держави-підписанти закликали Росію негайно призупинити свої військові операції в Україні, як це наказав зробити Міжнародний суд ООН у своєму наказі про тимчасові заходи від 16 березня 2022 року.

Держави взяли до уваги заяву від 1 липня 2022 року, згідно з якою Україна оголосила, що подала свій меморандум до Суду.

"Ми ще раз вітаємо зусилля України щодо забезпечення дотримання міжнародного права та виконання Судом своєї основної функції сприяння мирному вирішенню спорів", - йдеться у заяві.

Підписанти наголосили, що в інтересах усіх держав-учасниць конвенції про геноцид і міжнародної спільноти в цілому, щоб конвенцією не зловживали.

"Ось чому підписанти цієї декларації, які є сторонами конвенції про геноцид, мають намір втрутитися в цей процес. У світлі серйозних питань, які виникають у цій справі, та з огляду на далекосяжні наслідки рішення, яке винесе Суд, важливо, щоб держави-учасниці цієї конвенції могли поділитися з Міжнародним судом своїми тлумачення окремих її істотних положень", - сказано у тексті заяви.

Читайте також: 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.