У Литві сказали, чи будуть оскаржувати нові правила транзиту до Калінінграда

виправлено
Четвер, 14 липня 2022, 18:30

Оновлено 19:35. Виправлено заголовок.

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в четвер заявила, що Вільнюс не впливав на позицію Європейської комісії щодо транзиту товарів до Калінінградської області Росії, але теоретично може оскаржити її через Суд ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Шимоніте подякувала Європейській комісії за консультації з литовськими відомствами та врахування думок і зауважень литовської сторони. Вона наголосила, що Вільнюс врахують вказівки Комісії з трьох причин.

"По-перше, з поваги до самої ЄК та її повноважень… По-друге, заради єдиного трактування, що, ймовірно, є одним із основних завдань цих рекомендацій… І найголовніша причина – повага до трансатлантичної єдності та наших партнерів", – сказала глава литовського уряду.

Вона зауважила, що жодне з відомств Литви не може заборонити Єврокомісії висувати свою думку.

"Ми можемо не враховувати цю думку, тоді результат буде поганим. Якщо Єврокомісія вважає, що регламент має бути так здійснено, а ми виступаємо за інший варіант, тоді нашу суперечку має вирішувати Європейський суд – єдина інстанція, яка може винести юридичний вердикт", – долала прем'єрка.

Вона повторила, що Литва має право не враховувати позицію Єврокомісії, але робити цього не буде.

Нагадаємо, Європейська комісія в середу опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з Росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що вітає заборону на транзит військових технологій і технологій подвійного призначення до Росії, але виступає за максимально широке застосування санкцій.

З неділі, після закінчення перехідного періоду п'ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, через Литву забороняється перевозити цемент, спирт, дерево, скло, алюміній, вироби з паперу, гіпс та інші товари російського походження. Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС. 

Читайте також: Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.