Пояснюємо, що відбувається з урядом Італії та як це може вплинути на Україну

Аналітика коротко
П'ятниця, 15 липня 2022, 12:00

Італію лихоманить. За останні кілька діб звідти кілька разів надходили повідомлення про можливість відставки чинного прем'єра Маріо Драгі: йому хотіли оголосити недовіру, але не оголосили. Він сам подав у відставку, але її відхилили. І навіть зараз не зрозуміло, чи продовжить "Супермаріо" (як його часом називають в Італії) роботу на посаді очільника уряду.

Для нашої держави це не є доброю новиною. 

Про те, що відбувається та чи зможе друг України втримати владу в цій державі, що є третьою економікою Євросоюзу, читайте в статті Ярини Груші-Поссамай (з Італії) Проблеми Супермаріо: чому проукраїнський прем'єр Італії опинився за крок до відставки.

Ввечері 14 липня прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі подав у відставку. 

У своїй промові перед урядом він заявив, що з перших днів свого управління був готовий працювати з тим урядом та тією коаліцією, яка підтримувала би чіткий план дій – але, на жаль, таких в Італії більше не існує. 

Розвалити більшість, після декількох спроб, вдалося Джузеппе Конте – лідеру лівих популістів з партії "Рух 5 Зірок" та попереднику Драгі на посаді прем'єра, який критикував дії уряду, зривав голосування за його проєкти тощо, очолюючи при цьому коаліційну партію.

Парадокс: відставки Драгі як такої Конте не прагнув. Його метою був підрив урядової політики, а не звільнення прем'єра-технократа. Попри зрив голосування за урядові програми, парламент Італії підтримав вотум довіри уряду, тож Маріо Драгі мав усі повноваження продовжувати роботу. 

Але виваженому ліберал-демократу Драгі увірвався терпець працювати в таких умовах. 

Популістський "Рух 5 зірок" – головна партія парламенту Італії. На парламентських виборах 2018 року ця партія коміка Беппе Грілло отримала підтримку виборців у 32% голосів. Однак, ставши першою партією в уряді, "зірки" не змогли ним ефективно врядувати, через що з 2018 року Італія пережила три урядові кризи. 

Конте, керуючи партією, що становить основу парламентської більшості, не втрачав найменшої нагоди критикувати дії Драгі. 

З початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну його та урядова політика розійшлися ще більше. Конте вчепився за декрет про надання зброї Україні – він не хотів, щоби депутати з "5 зірок" за нього голосувати. Хоча зрештою все ж дав на це згоду.

Нова нагода покритикувати збіглася з голосуванням за пакет фінансової допомоги робітникам, бізнесами та родинам, які постраждали від наслідків пандемії. Ліві популісти виступили проти і навіть змусили Драгі завчасно поїхати з саміту НАТО у Мадриді... 

У підсумку від рутинного голосування за фінансовий проєкт парламент перейшов до голосування за довіру чи недовіру урядові Драгі. 

Криза досягла апогею 14 липня. "Рух 5 зірок" проголосував за довіру урядові, але не проголосував за фінансовий пакет.

Голосів на останній все одно вистачило – їх вдалося назбирати без вірних Конте депутатів, але прем'єра це обурило. Драгі відповів, що так коаліція не працює, що коаліційна партія не може зривати ключовий урядовий закон, якщо довіряє урядові. А тому – оголосив про відставку. 

Тут у гру вступив президент Італії Серджо Маттарелла. Він оголосив, що не приймає відставки Драгі, і запропонував парламенту знайти вихід із політичної кризи. 

То чи врятоване прем'єрство Драгі? Ні, не факт. Наступні п’ять днів будуть вирішальними для Італії

Між тим є шанс, що ця криза не просто збереже Драгі, а й поставить хрест на політичній кар’єрі Джузеппе Конте. І це, якщо станеться, буде доброю звісткою для України.

Докладніше - у матеріалі Ярини Груші-Поссамай (з Італії) Проблеми Супермаріо: чому проукраїнський прем'єр Італії опинився за крок до відставки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.