Україна долучиться до програми ЄС для захисту охорони здоров’я

П'ятниця, 15 липня 2022, 17:19

Єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписали eгоду між Україною та ЄС про участь України у програмі ЕU4Health, яка дозволяє системі охорони здоров’я України інтегруватися в європейський простір.

Про це повідомило агентство "Укрінформ", пише "Європейська правда".

За словами єврокомісара з питань охорони здоров’я, підписання цієї угоди – це ще один крок для поглиблення партнерства між Європейським Союзом і Україною.

У Британії міністру охорони здоров’я пригадали слова про "100 тисяч заражень щоденно" 

"Це дозволяє Україні брати участь в проєктах у сфері фінансування системи охорони здоров'я. Це ще один сигнал підтримки України і українського народу. Бо ваша система охорони здоров'я – всі лікарі, медсестри, пацієнти - перебувають під неймовірним тиском із самого початку війни. І завдяки цьому договору про асоціацію ми маємо надію, що Україна якнайшвидше матиме доступ до європейських механізмів лікування. Для того, щоб реагувати на термінові виклики, а також провести реконструкцію на довготривалу перспективу", - сказала Кіріакідес.

Віктор Ляшко зазначив, що Україна буде намагатися використати цю можливість для найкращого розвитку закладів охорони здоров’я: подальшого розвитку трансплантації, для впровадження інновацій, наукових розробок, інвестицій у сфери виробництва лікарських засобів, медичних виробів, в тому числі протезування. А також для створення нових центрів реконструктивної хірургії, реабілітації, які повинні допомогти всім, хто постраждав від війни Росії.

Україна долучиться до програми технологічного співробітництва збройних сил НАТО

Єврокомісар додала, що ЄС вже від початку повномасштабного вторгнення провів через пакет "європейської солідарності" 800 українських пацієнтів. У процесі створення також три медичні хаби у сусідніх країнах для того, щоб можна було евакуювати більше пацієнтів на лікування до Європи.

Крім того, додала єврокомісар, уже виділяються кошти на психологічну підтримку українців, які постраждали внаслідок російської агресії, і ЄС планує продовжити цю допомогу і надалі.

Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЕU4Health підписали в Першому територіальному медоб’єднанні Львова, на базі якого планується створення Національного реабілітаційного центру "Незламні". 

Окрім цієї лікарні, Ляшко та Кіріакідес відвідали Львівський обласний клінічний перинатальний центр та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Бюджет програми ЕU4Health на 6 років становить 5,3 млрд євро. Отримувати фінансування на проєкти, покращення охорони здоров’я можуть органи державної влади, неурядові організації, малий та середній бізнес.

Нагадаємо, у п’ятницю глава Дипломатії ЄС Жозеп Боррель анонсував відкриття Європейської дипломатичної академії, в якій навчатимуться молоді дипломати з країн ЄС, а також з України.

Читайте також: Що чекає на Україну після рішення про статус кандидата та коли реально вступити до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.