Німецький міністр: вірити Путіну щодо "зернового коридору" – все одно що вірити в Санта-Клауса

Понеділок, 18 липня 2022, 17:15

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір у понеділок скептично поставився до можливої угоди між Україною та Росією про експорт українського продовольства морським шляхом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Я не думаю, що з цього багато чого вийде, тому що [це] ґрунтується на словах Путіна, [які] не варті паперу, на якому написані. Якщо ви все ще вірите слову Путіна, можете з таким же успіхом повірити в Санта-Клауса або великоднього кролика. Приблизно такий же рівень серйозності і достовірності", – заявив Оздемір.

Міністр водночас закликав Європейську комісію бути більш активною у збільшенні експорту українського зерна автомобільним і залізничним транспортом – навіть попри те, що сухопутні маршрути, як вважається, не можуть перевозити ту ж кількість зерна, що й чорноморські кораблі.

"Сусідні країни та окремі держави-члени не можуть зробити це самостійно. Для цього потрібне керівництво Комісії", – сказав Оздемір, закликавши Брюссель організувати створення "постійного альтернативного маршруту" для експорту зерна з України.

Німеччина підтримує координацію експорту зерна з України на рівні ЄС

Як повідомлялося, міністерство оборони Туреччини сподівається на проведення в Стамбулі другої зустрічі у чотиристоронньому форматі щодо організації "зернового коридору" з України вже цього тижня.

Нагадаємо, Україна на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.