В ЄС заявили, що загроза суду довіку висітиме над винуватцями воєнних злочинів в Україні

Понеділок, 18 липня 2022, 19:04

Єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що можуть знадобитися роки, щоб притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Reuters.

 "Це триватиме наступні тижні, наступні місяці, наступні роки, можливо, наступні десятиліття. У деяких випадках це буде дуже швидко. В інших це буде довше", — сказав Рейндерс.

"Але це також чітке повідомлення російській владі: ризик цих розслідувань, судових переслідувань і судів буде висіти над ними до кінця їхнього життя. Це назавжди" - наголосив він.

Рейндерс сказав, що війна Росії в Україні стала першим випадком, коли міжнародна спільнота почала працювати над притягненням винних у воєнних злочинах до відповідальності ще до закінчення конфлікту.

За словами євро комісара,  країни ЄС прагнуть надати матеріальну та кадрову допомогу для документування злочинів, включаючи збір свідчень про сексуальне насильство в місцях.

"Це дорого коштує, і це нелегко запровадити в розвинених країнах, таких як члени ЄС, у звичайний день. Це ще важче в такій країні, як Україна, яка перебуває у стані війни", – сказав він.

Нагадаємо, 13 липня Європейський Союз і 43 світові держави опублікували заяву на підтримку наміру України засудити Росію за Конвенцією про попередження злочину геноциду та покарання за нього.

Читайте також: 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: