Російський канал RT ухиляється від санкцій ЄС, створюючи копії своїх сайтів

Середа, 20 липня 2022, 16:46

Російський пропагандистський канал іномовлення RT, заблокований на території ЄС через санкції, створив понад десяток копій своїх сайтів іншими мовами, щоб уникнути обмежень.

Про це свідчить дослідження Інституту стратегічного діалогу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Дослідники виявили 12 сайтів переважно німецькою та іспанською мовами, які є точними копіями заблокованих німецької та іспанської версій RT, чиї ІР-адреси вказують на приналежність до кремлівських організацій.

Крім того, ще п’ять сайтів із контентом RT не були зареєстровані на серверах, пов’язаних із Росією, а понад 110 новинних агрегаторів публікували пропагандистські новини разом із матеріалами західних агенцій. Усі ці сайти були доступні в ЄС.

Ця стратегія дозволила RT охопити своїм контентом мільйони людей у Євросоюзі. Як зазначають дослідники, це ставить під сумнів ефективність стратегії Брюсселя з протидії кремлівській дезінформації.

Пропагандистський підсанкційний канал Russia Today відкриє представництво в Сербії

Крім того, RT активно просуває сайти-копії у соцмережах: так, посилання на іспанськомовні версії були поширені у Twitter понад 450 тисяч разів протягом лютого-червня, а у Facebook вони з’являлися в понад 1200 публічних групах, в яких загалом є десятки мільйонів користувачів.

Google після запиту Politico перестав видавати частину сайтів-клонів RT у пошуковій видачі, а Twitter заявив, що припинив просування усіх дописів, пов’язаних із російськими державними ЗМІ.

"Війна Росії проти України, на жаль, не закінчилася. Санкції застосовуються повністю, і саме економічні оператори мають застосовувати, а органи державної влади – стежити за їхнім виконанням", – прокоментувала віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова.

Нагадаємо, на початку березня за рішенням Ради ЄС, у Євросоюзі невідкладно заборонили роботу російських пропагандистських телеканалів RT/Russia Today і Sputnik. 30 березня французька філія RT France отримала відмову у Суді ЄС щодо призупинення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.