Орбан розповів, що ненавидить цінності ЄС, але любить його гроші

Аналітика коротко
Вівторок, 26 липня 2022, 16:00

У суботу угорський прем’єр Віктор Орбан понад годину поспіль виступав із програмною промовою про його бачення сучасного світу та місця Угорщини у ньому.

Орбан визнав, що зруйнував відносини навіть з найближчими соратниками у Східній Європі; мріє про повернення Трампа; вважає, що Угорщина має готуватися захищатися від Заходу; вважає, що ЄС має припинити діяти на боці України, а НАТО – постачати зброю тощо.

З Путіним, як він вважає, необхідно домовлятися, бо Захід має визнати, що Україна не виграє війну.

А ще Орбан готується до падіння Західної цивілізації, вважає "гендер" більшою загрозою, ніж війну, а його заяви про "расову чистоту" Угорщини нагадали світові та угорській опозиції про часи нацизму.

Про те, що саме сказав Віктор Орбан у своїй промові угорцям, читайте в матеріала редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом.

Отже, скандальний виступ угорського лідера пролунав на території Румунії – у рамках "літнього університету Тушваньош" у курортному містечку Беїле Тушнад.

У Румунії ключові угорськомовні регіони розташовані далеко від кордону Угорщини, в географічному центрі держави. Орбан вирішив створити для себе такий собі аналог путінського "валдайського клубу". Тушваньош перетворився на суто угорський форум.

У 2014 році Орбан оголосив тут про побудову в Угорщині "НЕліберальної демократії", що стала символом свідомого руху Будапешта на розкол із Заходом. У 2018 році Орбан оголосив, що Україна не буде членом ні ЄС, ні НАТО.

2022 рік багато змінив. Будапешт з початком повномасштабної війни зняв низку блоків для України: підтримав кандидатство в ЄС, перестав блокувати зустрічі в НАТО.

Постала потреба визначити нову політику, і Орбан знову вирішив зробити це на Тушваньош. Але вона виявилася ще більш дикою, ніж досі.

Виступ, що тривав понад годину, Орбан почав з програмної ідеї, яка визначає всю його політику: західна цивілізація йде до занепаду і катастрофи.

Прем’єр назвав 5 головних системних загроз, чи то викликів для Угорщини: демографія, міграція, "гендер", війна та виклики, економіка та енергетика.

"Гендерна загроза" для нього пріоритетніша за війну та економіку.

Весь європейський континент перебуває у "демографічній ямі", подолання якої Віктор Орбан вважає пріоритетом номер один для угорської держави. А якщо визнати право існування в Угорщині ЛГБТ-людей, то це робить демографічну проблему ще глибшою.

Міграцію Орбан вважає другою за вагою проблемою для угорців, але першою – для інших європейських країн. За його словами, є регіони "змішаних рас", а є такі як Угорщина, де збереглася чистота раси.

Із протестами проти його заяв виступив ромський парламент Угорщини. Це обурило єврейські організації, а головний раввин Угорщини запитав про термінову зустріч з Орбаном.

І вишенькою на торті стали публікації ЗМІ про те, що у 2019 році в Туреччині Орбан говорів прямо протилежне і стверджував, що у багатьох угорців є частка тюркської крові!

Згодом у Будапешті вирішили визнати, що Орбан перегнув палку зі зміною риторики та "расових підходів" Будапешта.

Воєнний виклик Віктор Орбан поставив на четверте місце за важливістю. Він постійно брехав, маніпулював даними, а також суперечив сам собі. Аудиторія побачила та почула антиукраїнські та проросійські наративи, які часом дослівно дублювали російську пропаганду.

Україна не може розірвати з ним відносини так, як із Лукашенком: Орбан все ж є легітимним керівником Угорщини. Крім того, на жаль, Угорщина лишається членом НАТО і ЄС із правом вето, тому тут Києву доведеться тримати непростий баланс.

Ще одна наскрізна лінія промови Орбана у Тушваньоші – це туга за Трампом.

А от з Євросоюзом Віктора Орбана не пов’язують жодні позитивні очікування. Він загалом позиціює Угорщину окремо від ЄС.

Віднедавна – через системні порушення прав людини в Угорщині – ЄС припинив надавати Будапешту кошти на відновлення. Згодом може припинитися також надання коштів із загальних структурних фондів.

Угорщина на порозі економічного обвалу, але Орбан продовжує наполягати на окремих від ЄС цінностях.

Орбан визнав, що терпить ЄС лише за гроші.

Схоже, що Віктор Орбан обрав шлях спалення мостів з усіма. Точніше, майже з усіма. Будь-яких звинувачень щодо Путіна він старанно уникав.

Детальніше - в матеріала редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.