Косово з 1 серпня забороняє в’їзд за сербськими документами

П'ятниця, 29 липня 2022, 17:45

Починаючи з 1 серпня, громадяни Сербії, які будуть в’їжджати на територію частково визнаного Косова, будуть отримувати тимчасовий документ про перетин кордону, а сербські документи вважатимуться недійсними.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Kosovapress.

"Згідно з рішенням 85-го засідання уряду (Косова), нагадуємо, що з 1 серпня 2022 року кожній особі, яка перетинає державний кордон Республіки Косово з документом, що посвідчує особу, виданим владою Сербії, буде видано документ про в’їзд-виїзд", а – йдеться в повідомленні уряду Косова у п’ятницю.

Зазначається, що Косово на своїй території визнає недійсними документи, видані сербською владою, як крок у відповідь на дії Сербії, яка не визнає документи на посвідчення особи, видані Косовим.

Нагадаємо, про рішення влади Косова вимагати від громадян Сербії тимчасові документи на посвідчення особи стало відомо наприкінці червня.

Сербія звинуватила Польщу в порушенні нейтралітету через візит глави МЗС до Косова

Крім того, номери для авто, видані сербською владою для Косова, вимагають замінити косовськими. Згідно з рішенням уряду, косовські серби повинні будуть перереєструвати свої транспортні засоби з 1 серпня до 30 вересня 2022 року.

Тоді президент Сербії Александар Вучич заявив, що це рішення свідчить про наміри Приштини "вигнати сербів з півночі Косова" та здійснити "нову "Бурю" ("Буря" - хорватська військова операція проти сербських сепаратистських утворень на території Хорватії), і що кінцевий термін для заміни номерів означає, що Косово "планує наступ на Північ не пізніше 1 жовтня".

Вучич заявив, що відповідь Белграда буде "тверезою, але вбивчою і істинною', при цьому запевняючи, що не планує "жодних військових та інших дій".

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, через дев'ять років після того, як бомбардування Белграда поклало край жорстокій війні проти етнічних албанців Косова режимом Слободана Милошевича в період з 1998 по 1999 рік.

Белград все ще відмовляється визнати незалежність Приштини і намагається перешкодити тому, щоб Косово стало кандидатом на вступ в ЄС, приєдналася до ЮНЕСКО і стало членом НАТО.

Читайте також: Аргумент для Путіна: як питання Косова повернулося у велику політику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.