У Латвію не пускають іноземців, які не підпишуть документ із засудженням війни в Україні

П'ятниця, 29 липня 2022, 19:12

Служба державної безпеки Латвії (VDD) підтвердила, що забороняє в’їзд до країни іноземцям, які відмовляються підписувати документ із засудженням агресії Росії проти України, визначаючи їх як загрозу власній національній безпеці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.

У Службі держбезпеки Латвії на запит телеканалу пояснили, що перевіряють іноземців, які в’їжджають до країни, на предмет підтримки військової агресії Росії проти України, які "можуть становити загрозу національній безпеці Латвії".

"Під час перевірок особлива увага приділяється іноземцям, які, наприклад, колись служили у силових структурах Росії чи Білорусі, публічно демонструють символи, що прославляють російську агресію, чи висловлюють негативне ставлення до латвійської держави", – йдеться у відповіді.

VDD додає, що велика кількість іноземців, яким було відмовлено у в’їзді до Латвії, відкрито висловлювали свою підтримку військової агресії Росії проти України та її народу, використовуючи типові для Кремля пропагандистські меседжі.

Естонія в серпні запропонує ЄС обмежити в’їзд росіян

За статистикою відомства, на пунктах пропуску Латвії у в’їзді було відмовлено 62 іноземцям, серед них 41 громадянин Росії, 14 громадян Білорусі, а також сім громадян інших країн. Для тих, хто мав чинну візу для поїздок у країни Шенгенської зони, її було анульовано.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс пояснив, що країна діє відповідно до свого законодавства.

"Протестувати проти того, що ми робимо чи не робимо на нашій національній території, захищаючи нашу безпеку та зменшуючи ризики, безглуздо. Ми продовжуватимемо діяти в інтересах нашої безпеки. Водночас я хотів би додати, що ми також знаємо про випадки, коли громадяни Латвії, які їдуть до Росії чи Білорусі, зазнають впливу, їх намагаються завербувати", – сказав міністр.

Нагадаємо, раніше міністерство закордонних справ Росії у середу викликало тимчасову повірену у справах Латвії Дацу Рутка і висловило їй протест "у зв'язку із тиском силовиків на росіян під час в'їзду до Латвії".

Латвія, як і інші країни Європейського Союзу, заборонила в'їзд до себе низці російських громадян, які підтримують агресію РФ проти України. Крім того, в Латвії наразі розглядається законопроєкт про позбавлення громадянства тих росіян, які мають громадянство Латвії та підтримують її війну проти України.

Як повідомлялося, Росія не виключає сценарію, за якого громадянам РФ перестануть видавати шенгенські візи з огляду на дії Заходу у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.