Обидва кандидати на посаду Джонсона проти другого референдуму про незалежність Шотландії

Неділя, 31 липня 2022, 11:06

Претенденти на посаду нового лідера Консервативної партії Великої Британії – колишній міністр фінансів Ріші Сунак і міністерка закордонних справ Ліз Трасс – висловилися проти проведення другого референдуму за незалежність Шотландії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Раніше цього тижня Сунак написав колонку для видання Scottish Daily Mail, де висловився проти проведення референдуму про незалежність Шотландії, назвавши його "найгіршим пріоритетом у найгірший час".

"Шотландська національна партія чинить неправильно, намагаючись розділити країну в той час, як ми маємо гуртувати її. Чому вони не говорять про проблему зі споживанням наркотиків або збільшення доходів шотландських робітників?" – цитує Сунака видання The Herald Scotland.

Своєю чергою Ліз Трасс у коментарі The Telegraph заявила, що вимагатиме від шотландських націоналістів виконання обіцянки про те, що проведений у 2014 році референдум про незалежність був "єдиним на покоління".

"Референдум про незалежність Шотландії не є законним і буде визнаний недійсним у разі ухвалення такого рішення шотландським парламентом… Будь-який такий референдум має отримати схвалення парламенту у Вестмінстері. Якщо я стану прем’єр-міністеркою, я такого схвалення не дам", – заявила Трасс.

Як зазначають британські ЗМІ, обидва кандидати на посаду лідера Консервативної партії таким чином намагаються заручитися голосами однопартійців у Шотландії, які також виступають проти другого референдуму.

При цьому чинний прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон, який також відхилив прохання влади Шотландії про новий плебісцит, був менш категоричним у висловлюваннях, стверджуючи, що він зараз "не на часі".

Нагадаємо, в червні перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести другий референдум про вихід країни зі складу Сполученого Королівства 19 жовтня 2023 року.

Тоді Стерджен сказала, що звернулася до головного юриста Шотландії з проханням направити до Верховного суду Великої Британії клопотання про проведення консультативного референдуму. Пізніше суд оголосив, що розгляне це питання 11 і 12 жовтня 2022 року.

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.