НАТО не планує розміщувати військові бази у Швеції та Фінляндії – заступник генсека

Вівторок, 5 липня 2022, 21:34

У планах Північноатлантичного Альянсу немає посилення військової присутності у Швеції та Фінляндії після того, як вони стануть членами НАТО.

Про це в інтерв’ю AFP у вівторок заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Digi24.

"Ми не плануємо додаткової присутності в цих двох країнах, у них сильні національні сили. Вони мають можливості самі себе захищати", – сказав Джоане.

Він додав, що Альянс наразі не планує розміщувати бази у Швеції та Фінляндії, оскільки ці країни є "вкрай зрілими у військовому та стратегічному плані".

Росія неодноразово говорила, що приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО означає можливість розташування військових баз у цих країнах, на що Москва повинна буде реагувати відповідним чином.

Друга країна НАТО ратифікувала вступ Фінляндії та Швеції

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція разом подали історичні заявки на вступ до НАТО 18 травня - після трьох місяців війни Росії проти України. 

Для Фінляндії цей крок завершив багато десятиліть, а для Швеції - близько 200 років нейтралітету. 

Прийняття обох країн до Альянсу вже на саміті у Мадриді до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка врешті зняла його.

Детальніше про це - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: