Президент Естонії допустив необхідність відставки прем'єрки Каллас

Середа, 6 липня 2022, 14:53

Президент Естонії Алар Каріс вважає, що тривалі коаліційні переговори можуть бути припинені, якщо прем'єр-міністр Кая Каллас подасть у відставку або їй буде виражений вотум недовіри.

Про це Каріс розповів у інтерв’ю Postimees, пише "Європейська правда".

У разі відставки Каллас президент міг би запропонувати комусь іншому сформувати уряд чи розглянути можливість проведення позачергових виборів. 

Водночас Каріс не підтримує позачергові вибори і сподівається, що нинішній можливий урядовий союз все-таки зможе домовитися.

Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії та ініціювала перемовини про нову коаліцію понад місяць тому 3 червня. 

За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали у парламенті заздалегідь погоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову. 

Правляча коаліція реформістів та центристів працювала з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала в уряді по сім портфелів. 

Коаліційні переговори Партії реформ, партії "Вітчизна" та соціал-демократів тривають з 13 червня.

Між тим, напередодні стало відомо, що під час останньої серії коаліційних перемовин політичні партії досягли більшого прогресу за базовими питаннями.

Детальніше на цю тему - у статті: Позбутися друзів Росії та зберегти уряд: як Естонія долає політичну кризу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.