Україна пропонує створити універсальний інструмент відшкодування збитків – Мін'юст

Четвер, 7 липня 2022, 16:26

Україна запропонувала укласти багатосторонній договір про створення універсального інструменту відшкодування збитків.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на брифінгу в Медіацентрі "Україна" в четвер заявила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Вона навела попередню оцінку збитків та руйнувань, які зазнала Україна через російське вторгнення – це понад 600 мільярдів доларів, зокрема понад 100 мільярдів доларів збитків через руйнування інфраструктури.

"Активи держави-агресора, які перебувають у різних юрисдикціях, мають бути конфісковані та стягнені для виплат Україні та українцям. На сьогодні жоден із юридичних форумів не забезпечує повну компенсацію втраченої шкоди, виникла необхідність створити щось нове", – зазначила Мудра.

Вона додала, що Україна пропонує укладення міжнародного багатостороннього договору про відшкодування збитків як один із дієвих механізмів.

Президент Швейцарії проти конфіскації активів РФ на користь України, бо це суперечить праву на власність

"Створюватиметься компенсаційна комісія з розгляду заяв про відшкодування. Також буде створено фонд, який накопичуватиме всі ці активи Росії та посібників режиму Путіна. Міжнародний договір передбачатиме примусове виконання рішення такої комісії", – додала заступниця міністра юстиції.

Фонд буде наповнюватися заблокованими активами Росії, які становлять понад 350 мільярдів доларів, коштами російських олігархів та бізнесів.

Ірина Мудра нагадала, що Канада вже дозволила конфіскацію активів осіб, які причетні до порушення міжнародного права та прав людини, а США та країни Європейського Союзу активно обговорюють механізми конфіскації та замороження таких активів.

Напередодні стало відомо, що глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів та їхньої передачі жертвам війни Росії в Україні.

Читайте також: Канадський прецедент: як конфісковані російські активи будуть передані Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.