Праві популісти висунули умови прем’єру Італії для збереження коаліції

Четвер, 7 липня 2022, 19:29

Лідер правого популістського "Руху 5 зірок" Джузеппе Конте у середу передав прем’єр-міністру Італії Маріо Драгі перелік вимог для подальшого перебування партії в коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Раніше Конте звинуватив Драгі у намаганні вигнати "Рух 5 зірок" з коаліції через відмову частини партії підтримати надання Україні зброї – це питання розкололо політичну силу.

У переліку вимог, які лідер "Руху" передав італійському прем’єру – запровадження мінімальної зарплати, збереження соціальних виплат, які ініціював попередній уряд, а також перегляд бюджету для вивільнення більшої кількості ресурсів на боротьбу з інфляцією.

Після переговорів з Драгі Конте заявив журналістам, що "Рух 5 зірок" хоче й далі залишатися в уряді, а відповіді на пропозиції очікує до кінця липня.

Своєю чергою неназваний представник уряду назвав пропозиції Конте "конструктивними" і додав, що частина з них відповідають чинній політиці італійської влади.

Нагадаємо, сенат Італії наприкінці червня більшістю голосів схвалив резолюцію із закликом продовжити допомогу Україні у її війні з Росією, відхиливши спроби керівництва однієї з коаліційних партій – "Руху 5 Зірок" – припинити надавати Києву зброю. Після голосування, як повідомлялося, з "Руху 5 зірок" вийшов міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.

Ді Майо перед тим звинуватив лідера "Руху 5 зірок" та колишнього прем'єр-міністра Джузеппе Конте у підриві зусиль уряду щодо підтримки України та ослаблення позицій Риму в Європейському Союзі.

"Рух п’яти зірок" до сьогодні був найбільшою політичною силою в парламенті після того, як партія набрала 33% голосів на національних виборах 2018 року. Однак з того часу підтримка партії суттєво знизилась. Останні опитування громадської думки свідчать про підтримку виборців всього у 13%.

Читайте також: Розкол через Україну: як російська агресія змінила політику Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: