На півночі Косова знову рекламують "особливий статус" для переважно сербських муніципалітетів

Понеділок, 1 серпня 2022, 11:49

У чотирьох муніципалітетах на півночі Косова з переважно сербським населенням вранці 1 серпня помітили рекламні борди з рекламою особливого статусу для цих районів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

1 серпня у північних муніципалітетах з’явилися борди "Ласкаво просимо до Асоціації сербських муніципалітетів" (ЗСО) та "Це ЗСО" та повідомленнями англійською мовою про цю структуру. Рекламу можна побачити у Косовській Митровиці, Лепосавичу, Зубиному Потоці та у Звечані.

Ідея про "Асоціацію сербських муніципалітетів" - не нова: ще у 2013 році за посередництва ЄС Белград і Приштина домовились про надання особливого статусу сербським районам на півночі Косова, але далі Конституційний суд Косова визнав її неконституційною.

Після недільного загострення на дорогах до прикордонних пунктів із Сербією все ще залишаються барикади, встановлені косовськими сербами 31 липня, а самі пункти Яриньє та Брняк залишаються закритими.

МЗС частково визнаного Косова закликало людей, які планували поїздки, їхати через інші пункти, наприклад, через Північну Македонію. 

Нагадаємо, у неділю на півночі частково визнаного Косова місцеві серби почали будувати барикади, протестуючи проти рішення Приштини  про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток, яке мало почати діяти з 1 серпня. Також увечері надходили повідомлення про стрілянину.

В ніч на понеділок уряд Косова вирішив на 30 днів відтермінувати застосування рішення за умови, що косовські серби розблокують дороги.

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство. 

Угода 2011 року між Сербією та Косовом передбачала тимчасове – терміном на 5 років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на косовські документи викликали масові протести. Белград активно підтримує косовських сербів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.