Польща пригрозила Брюсселю у разі продовження блокування коштів на постковідне відновлення

Середа, 10 серпня 2022, 09:37

Польща пригрозила ударом у відповідь Європейському Союзу, якщо не отримає свою частку коштів на відновлення після пандемії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Понад 35 мільярдів євро грантів і позик на відновлення після COVID-19 було заморожено через суперечку щодо реформ судової системи в Польщі, які, на думку Єврокомісії, підривають демократичні стандарти.

У червні Європейська комісія схвалила виділення коштів для Польщі, але її голова Урсула фон дер Ляєн під час візиту під час зустрічі з польським прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким заявила, що потрібно більше працювати над верховенством права.

Правляча партія Польщі "Право і справедливість" (ПіС) заявляє, що її головні реформи спрямовані на підвищення ефективності системи, і заперечує втручання в суди заради політичної вигоди.

"Якщо буде спроба заблокувати платіж... і Європейська комісія намагатиметься тиснути на нас, тоді у нас не буде іншого вибору, як витягнути всі гармати в нашому арсеналі та відповісти загороджувальним вогнем", — сказав Кшиштоф Соболевський, генеральний секретар ПіС.

ПіС не повідомила, які дії вона може розглядати, але міністр кабінету міністрів Міхал Войцик, член консервативної партії "Об’єднана Польща" – молодшого партнера в уряді – дав зрозуміти, що Польща може накласти вето на деякі рішення ЄС.

"Оскільки ми маємо справу з людьми, які не дотримуються умов договору... Я вважаю, що потрібно грати жорстко", — сказав він.

У травні Польща прийняла закон, який замінив суперечливу дисциплінарну палату для суддів новим органом, а у вівторок Верховний суд відібрав кандидатів до нової палати з числа своїх суддів.

Але фон дер Ляєн сказала в інтерв'ю наприкінці липня, що новий закон не дає суддям права оскаржувати призначення суддів без дисциплінарного провадження, і це питання має бути вирішене для отримання коштів ЄС.

Речниця Єврокомісії Аріанна Подеста сказала, що новий закон є важливим кроком, але, за попередньою оцінкою ЄС, він не дозволяє суддям ставити під сумнів статус іншого судді без ризику дисциплінарного провадження.

Відмова Варшави виконати вимоги ЄС щодо верховенства права викликала критику серед опозиційних політиків, які стверджують, що таким чином ПіС хоче вивести Польщу з Євросоюзу.

Раніше прем’єр Польщі Матеуш Моравецький не підтримав пропозицію міністра юстиції свого уряду Збігнева Зьобро відмовитися від коштів ЄС на відновлення економіки після COVID-19, якщо Єврокомісія наполягатиме на подальшій судовій реформі.

Він сказав, що для Польщі було б "самогубством" відмовитися від коштів ЄС для постковідного відновлення економіки, які можна спрямувати на "інфраструктуру, субсидії фермерам, розвиток приміських зон, науку і дослідження".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: