Чехія відправить 1200 військових на східний кордон НАТО

Середа, 10 серпня 2022, 17:08

До 1200 чеських солдатів на рік, ймовірно, зможуть бути розміщені на східному кордоні НАТО протягом двох років для посилення оборони Альянсу.

Відповідний план закордонних військових місій до 2024 року схвалив Сенат, пише "Європейська правда" із посиланням на Ceske Noviny.

Згідно з пропозицією уряду, у 2023 та 2024 роках у закордонних місіях можуть діяти до 1362 військовослужбовців. Поточні місії чинні до кінця цього року. Палата представників також має схвалити це рішення.

Міністр оборони Яна Чорнохова заявила сенаторам, що на цей план значно впливає російська агресія щодо України.

Згідно з пропозицією, до 1200 солдатів мають діяти "в рамках посилення оборони східного кордону НАТО" в Естонії, Литві, Латвії, Польщі, Словаччині та Угорщині.

За словами міністра, урядовий план також передбачає виділення 20 військовослужбовців "для захисту дипломатичних інтересів Чехії в Україні", які зможуть виїхати одразу після затвердження мандату та охоронятимуть посольство у Києві.

За планом також є можливість короткочасного перебування на території Чехії військовослужбовців з інших країн НАТО в кількості до 800 осіб.

Раніше повідомлялося, що Чехія домовлятиметься зі Швецією про купівлю БМП, зі США - про винищувачі F-35.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.