У Німеччині почали суд над резервістом, якого підозрюють у шпигунстві на користь РФ

Четвер, 11 серпня 2022, 17:12

Вищий земельний суд Дюссельдорфа в четвер почав розгляд справи щодо резервіста Бундесверу Ральфа Ґ., якого звинувачують у шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Як заявив на суді представник федеральної прокуратури Німеччини Герд Кайзер, підсудний протягом жовтня 2014 – березня 2020 років надав російським агентам "численні документи й інформацію" про німецьку армію.

"Ми вважаємо, що обвинувачений тримав зв’язок із російською розвідувальною службою ГРУ через кількох людей, зокрема в російському посольстві у Берліні", – уточнив Кайзер.

Крім того, прокуратура стверджує, що Ральф Ґ. передавав росіянам інформацію про "Північний потік-2", резерв і цивільну оборону. Зокрема, РФ через обвинуваченого отримала вихід на високопоставлених офіцерів і корпоративних менеджерів Німеччини.

Спецслужба Німеччини назвала російську пропаганду і хакерів серед найбільших загроз країні

Зрештою, Ральфу Ґ. інкримінують допомогу в тлумаченні російським конфідентам оборонної політики США і партнерів у НАТО.

Як раніше повідомляв Spiegel, Ральф Ґ. ділився інформацією з росіянами під час низки зустрічей, телефоном, електронною поштою і через WhatsApp. При цьому німецьке видання зазначало, що більшість наданих обвинуваченим даних є у відкритому доступі.

А проте, Spiegel знає про один випадок, коли Росія отримала документ про оборону Німеччини до його офіційної публікації – фрагменти "Білої книги" Бундесверу за 2016 рік: "Той факт, що росіяни могли заздалегідь ознайомитися з цитатами з нього, дав їм важливу фору".

Видання стверджує, що Ральф Ґ. під час розмови зі слідчими не заперечував факти передачі знайомим росіянам інформації й документів, але наполягав, що не знав про їхні зв'язки з російськими спецслужбами.

"Ми не змогли знайти доказів, що надання (цієї інформації) оплачувалось. Просто вразило, що він постійно отримував запрошення на офіційні російські заходи", а – додав представник федеральної прокуратури Німеччини.

Сам Ральф Ґ. і його адвокат від коментарів і заяв відмовились.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.