Естонія і Латвія припинили співпрацю з Китаєм у межах формату "16+1"

Четвер, 11 серпня 2022, 19:56

Ще дві країни Балтії – Латвія та Естонія – в четвер повідомили про намір вийти з формату співпраці Центрально-Східної Європи й Китаю "16+1".

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Формат Китаю "17+1" і так був надлишковий і суперечливий до виходу Литви. Латвія і Естонія тепер теж виходять із нього", – написав у Twitter міністр закордонних справ Латвії Габліелюс Ландсбергіс.

Він також закликав створити формат співпраці з Китаєм у межах усього Європейського Союзу – "27+1". Водночас Ландсбергіс не пояснив причин виходу двох країн Балтії з формату.

Нагадаємо, минулого року з формату "17+1" вийшла Литва, після чого він здобув назву "16+1". Свій крок Вільнюс тоді пояснив прагненням поглибити відносини з Тайванем, що викликало гостру реакцію КНР.

Як повідомляє Politico, латвійські та естонські посадовці непублічно вже місяцями говорили про бажання вийти з формату "16+1" і, вочевидь, вирішили зробити це в менш конфронтаційний спосіб, ніж Литва.

В останні роки формат "16+1" усе більше критикувався всередині ЄС через прагнення Китаю посіяти розбрат всередині блоку, а також не завжди вигідною економічною співпрацею з Пекіном.

Нагадаємо, формат був заснований у Будапешті у 2012 році з проголошеною метою розширити економічну співпрацю між Китаєм і Центрально-Східною Європою. Зараз у форматі беруть участь дев’ять країн ЄС: Болгарія, Хорватія, Чехія, Греція, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина та Словенія.

Також до ініціативи залучені інші п’ять країн, які не є членами ЄС: Албанія, Боснія та Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія та Сербія.

Читайте також: Литва проти Китаю: як маленька країна Балтії кидає виклик азійській наддержаві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: