Генсек НАТО зустрінеться з лідерами Сербії та Косова на тлі загострення між країнами

П'ятниця, 12 серпня 2022, 16:17

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме президента Сербії Александара Вучича та прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті 17 серпня.

Зустрічі анонсовані на сайті НАТО, пише "Європейська правда".

Пресконференцію Столтенберга з Вучичем заплановано на 16:30 за Києвом. Генсек НАТО виступить перед ЗМІ із прем'єр-міністром Косова о 18:00.

Вучич, Курті, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель та спецпредставник ЄС з діалогу між Белградом та Приштиною Мирослав Лайчак 18 серпня обговорять у Брюсселі вирішення поточних проблем між Сербією та Косовом.

Як відомо, Вучич 11 серпня заявив, що Косово "під приводом боротьби зі злочинністю" нібито готується до "ліквідації" сербського населення у своїх північних районах.

Він також скептично висловився про зустріч Курті  в Брюсселі і поставив під сумнів їхню доцільність узагалі.

Нагадаємо, 31 липня косовські серби у прикордонних із Сербією муніципалітетах спорудили барикади на дорогах та навіть обстріляли поліцейських.

Протести почалися у зв'язку з черговою спробою Косова зобов'язати користуватися лише косовськими документами та автономерами державного зразка, а не сербськими чи нейтральними, якими воліють користуватися на півночі Косова – території, населеній етнічними сербами. Сербія привела свою армію до стану бойової готовності, погрожуючи силою захистити косовських сербів.

У ніч проти 1 серпня косовський уряд після зустрічі з послом США Джеффрі Говенієром відтермінував дію нових правил до 1 вересня.

Читайте також: Шантаж барикадами: чи почнеться війна між Косовом та Сербією та як варто діяти Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: