Президент Естонії пропонує "підвести риску" під історією з демонтованим радянським танком

Вівторок, 16 серпня 2022, 20:07

Президент Естонії Алар Каріс запропонував естонському суспільству "підвести риску" під історією з радянським танком-пам’ятником у Нарві, який перемістили до музею.

Про це йдеться у його колонці, опублікованій мовником ERR.

"Музей - це правильне місце для старого танка. Уряд дав можливість мерії Нарви вирішити самостійно, як перемістити цей символ війни з п’єдесталу - оскільки його значення змінилося після нападу Росії на Україну настільки, що демонтаж став неминучою справою. На жаль, мерія Нарви відмовилася приймати рішення, після чого його довелось зробити уряду. Більшість естонського суспільства не зрозуміла би відсутності рішення…

Давайте підведемо риску під цією історією з танком. Нарва - це гідне місто, мешканці якого і я разом дивимося у спільне майбутнє і не відвертаємося від різного минулого", - зазначає президент. 

Алар Каріс зазначає, що вшанування пам’яті загиблих є зрозумілою частиною сучасності, але для цього не потрібні старі танки, місцем пам’яті є кладовища. 

Президент також подякував мешканцям міста за збереження спокою. 

"Сподіваюся, що мешканці Нарви закриють вікна й двері для закликів до насильства і конфронтації. Дотримання закону і лояльність щодо майбутнього рідного міста допоможуть кожному пройти нинішню напружену ситуацію", - додав він. 

Нагадаємо, Нарва розташована фактично на кордоні з Росією. Абсолютну більшість жителів міста складають етнічні росіяни. Мер Нарви Катрі Райк висловилася проти перенесення радянського танка-пам'ятника, назвавши його частиною ідентичності місцевого російськомовного населення. На тлі дискусій щодо демонтажу пам’ятника місцеві жителі почали чергувати біля нього, щоб не перенесли.

Мерія Нарви ухилилася від розгляду питання про перенесення танка, після чого питання перейшло на розгляд уряду. Вже наступного дня почали демонтаж танка та решти радянських монументів. Прем'єрка Кая Каллас зазначила, що з огляду на швидке зростання напруги довкола цього питання потрібно діяти швидко, щоб забезпечити громадський порядок та внутрішню безпеку.

Паралельно поліція Нарви повідомила про затримання восьми осіб у зв’язку з тим, що вони, обурені перенесенням радянського танка-пам’ятника, закликали інших до насильницького спротиву. Згодом доповнили, що затриманих вже дев'ять.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.