В Естонії вирішили перенести 22 поховання радянських солдатів

П'ятниця, 19 серпня 2022, 18:36

В Естонії комісія з військових поховань Міністерства оборони ухвалила рішення перенести 22 могили радянських солдатів часів Другої світової війни.

Про це пише ERR, повідомляє "Європейська правда".

"Могили розташовані в невідповідних місцях - це, перш за все, могили, які знаходяться в парках, зелених зонах, міських скверах, густонаселених районах. Ті місця, де люди переміщаються, і де недоцільне поховання людських останків поза цвинтарями", - пояснив директор Естонського військового музею Хеллар Лілл.

В Естонії налічується близько 130 військових поховань. Очікується розкриття 17 військових поховань, їх список все ще зростає. Найбільше знаходиться у місті Тарту, зазначив Лілл.

Передбачається, що у братській могилі може бути близько 250 похованих. Вони будуть перепоховані восени, разом з останками перенесуть і пам'ятник.

За словами Лілла, перепоховання може тривати роки, "до кінця року планується замінити надгробки з окупаційною символікою на нейтральні". Для цього комісія до кінця серпня створить проєкт нейтрального надгробку.

Радник Державної канцелярії зі стратегічних комунікацій Прійт Тальв повідомив, що на даний момент комісія нанесла на карту 200 пам'ятників із символікою "окупаційної влади", більшість із них пов'язані з могилами.

Уряд Естонії на засіданні 4 серпня прийняв рішення прибрати з публічного простору всі радянські пам'ятники, а там могили перепоховати.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду Естонії 16 серпня у місті Нарва та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

Читайте також - Боротьба за танк: як Естонія декомунізувала головний символ радянської окупації

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: