У Берліні засудили відео МЗС РФ про пакт Ріббентропа-Молотова без згадки про таємний протокол

Четвер, 25 серпня 2022, 11:33

У Берліні розкритикували відео Міністерства закордонних справ Росії до річниці укладення пакту Ріббентропа-Молотова.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv.

23 серпня МЗС РФ на англомовній сторінці у Twitter опублікувало інформаційну довідку про те, як був укладений договір про ненапад між нацистською Німеччиною та СРСР. У відео ніде не згадують про таємний протокол до пакту, в якому диктатори домовилися про "сфери впливу" у Європі і Сталін за цим документом отримав формальну згоду Гітлера на загарбання балтійських держав, Фінляндії, частини Польщі, Бессарабії. Відео завершується фразою, що завдяки пакту Ріббентропа-Молотова "війна почалася у більш стратегічно зручних для СРСР кордонах і були врятовані сотні тисяч життів".

Польща відповіла МЗС РФ на пропагандистський ролик до річниці вторгнення у 1939 році

Речник уряду Німеччини Штеффен Гебестрайт сказав, що це "неприйнятно". "Хочу цілковито відкинути будь-які порівняння чи паралелі, які там проводяться", додав він. 

Гебестрайт додав, що "не здивований" такими заявами МЗС РФ.

В останні роки тема пакту Ріббентропа-Молотова не раз ставала причиною дипломатичної напруги. Так, у 2020 році Литва та Естонія викликали російських послів через ініціативу Держдуми РФ щодо скасування рішення засудити пакт; у Польщі обурилися статтею Путіна про Другу світову війну, де він, серед іншого, виправдовував дії Сталіна і пакт Молотова-Ріббентропа та звинувачував європейські країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: